hirdetés
2020. június. 04., csütörtök - Bulcsú.
hirdetés

 

Stephen Hawking: A világkormány lehet megoldás

A világ (egyik) legokosabb emberének tartott asztrofizikus szerint okkal félhet az emberiség a klímaváltozás, a mesterséges intelligencia fejlődése és a fajok tömeges kihalása miatt – írja a hvg.hu.

hirdetés

A The Times-nak adott interjújában Stephen Hawking elmondta, hogy az agresszió természetes részünk, és a civilizáció kezdete óta sokszor segítette az emberiség túlélését, “a génjeinkben van”. De most, hogy ennyire gyorsan fejlődik a technológia, agressziónk könnyen saját megsemmisülésünkhöz is vezethet. A tudós úgy látja, egy nukleáris vagy biológiai háború képében jöhet el a vég, írja a lap.

Hawking szerint egyetlen lehetőségünk, ha megtanuljuk kontrollálni az agresszív ösztöneinket, a logika és a józan ész segítségével. “Még azelőtt észre kell vennünk a fenyegetéseket, mielőtt kicsúszik az irányítás a kezeink közül” – véli a 75 éves tudós.

A professzor szerint egy lehetséges megoldás lenne a helyzetre valamiféle világkormány felállítása. Azt ugyanakkor ő maga is elismeri, hogy egy ilyen berendezkedés könnyen zsarnokságba fordulhat. A tudós hasonló veszélyt lát a mesterséges intelligencia gyors fejlődésével kapcsolatban is. Egészen konkrétan azt fejtegette, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink