hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Sok tb-támogatott gyógyászati segédeszközt hiába keresnek

Az inkontinencia-ellátás mellett rövid távon a sztómaterápiában és a mozgássérült-ellátásban várhatók súlyosabb gondok, írja a Napi.hu.

Már egy ideje kongatják a vészharangot a gyógyászati segédeszköz (gyse) forgalmazók, de ezt egyelőre nem hallja meg az egészségügyi kormányzat. Magyarországon mintegy 960 ezer beteg használ a Nemzeti Egészségbiztosító (NEAK) által támogatott termékeket, többek között inkontinencia betétet, pelenkát, sztómazsákot, kerekesszéket, hallókészüléket, kompressziós harisnyát és még sok más segédeszközt. Idén az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) adatai szerint már 50 terméket hívtak vissza a gyártók vagy a forgalmazók a támogatotti körből.

Legutóbb a Hartmann-Rico Hungária Kft., az inkontinencia termékkörben a MoliCare pelenkát hívta vissza a NEAK-finanszírozásból, de ugyanígy döntött az Essity Hungary Kft. is, mert azon az áron, amit az egészségbiztosító megszabott nem tudta értékesíteni a termékeit.

A jelenleg támogatott, közel 3400 termékből már most is több száz olyan van, amit egyszerűen képtelenség a közfinanszírozott ár alatt beszerezni a világpiacon, de elvben forgalmazási kötelezettségük van a támogatott termékekre, mondta a Napi.hu-nak Rásky László, a terület problémáit átlátó Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Hozzátette: hogy a gyse-ellátás csaknem 100 százaléka importból származik.

A lap megkereste a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt is, ahonnan azt írták, a finanszírozott inkontinencia betétek és nadrágpelenkák ellátása biztosított a gyse-boltokban és a patikákban is. A betétek közül az idei évben négy terméket töröltek a támogatotti körből, jelenleg 53 termék érhető el NEAK-finanszírozással. A nadrágpelenkákból 19 terméket a forgalmazó vagy a gyártó döntése alapján kivettek finanszírozotti kategóriából, de 142 termék továbbra is elérhető támogatással.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink