hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

SniffPhone: gyomorrák-diagnózis lélegzetből

Egy új fejlesztésű finn diagnosztikai eszköz a beteg leheletéből képes kimutatni a gyomorrákot már korai fázisban is, ezzel forradalmasíthatja a diagnosztikai módszereket.

A finn VTT Technical Research Centre olyan diagnosztikai eszköz prototípusát készítette el, amely a beteg leheletéből, a kilélegzett levegőből képes kimutatni a gyomorrákot. A készülékről további információk a fejlesztő oldalán találhatók.

A gyakorlatban többféle olyan eljárást is használnak, ami a kilélegzett levegő egyes komponenseiből von le következtetéseket, pl. az alkoholfogyasztás mérésére jól ismert az „alkoholszonda”, a Helicobacter pylori- fertőzés kimutatására a szén 13 urea mérése szolgál (UBT-teszt), az asztma igazolása, illetve a kezelés részleteinek eldöntése pedig a kilélegzett nitrogén-monoxid mennyisége alapján történik. A finn fejlesztők által tervezett kis méretű, okostelefonhoz csatlakoztatható, könnyen hordozható diagnosztikai készülék a kilélegzett illékony szerves anyagokat (VOC – volatile organic compounds) elemzi nanotechnológiás kémiai szenzoraival. A betegnek csak maga elé kell tartania a készüléket, és bele kell fújnia. Az eredmények Bluetooth-kapcsolaton keresztül azonnal megjelennek a telefonon, sőt, az adatok a felhőben eltárolhatók.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kilégzési próba onkológiai alkalmazásával már régóta foglalkoznak a kutatóorvosok, miután megállapították, hogy a kilélegzett VOC-k specificitása viszonylag magas, így a kilégzési próba lehetne egy szűrés alapja, mert nem invazív, így feltehetően több személy venne részt a vizsgálaton. A nem tipikus tünetekkel jelentkező betegeket két csoportra lehetne választani: a légzéspróba alapján a daganatos gyanú esetén részletes kivizsgálást kell indítani, a többi betegnél elégséges az egyszerűbb kivizsgálás. A légzési próbát továbbá használni lehetne a rákbetegség kezelésére adott válasz mérésére, illetve a kiújulás detektálására. Hasonló eszközt Angliában már korábban is fejlesztettek az Imperial College kutatói. A SniffPhone projektet az EU Horizon 2020 program finanszírozásával, egy kilenc partnerintézményt tömörítő konzorcium végzi, 2018. november 21-én a SniffPhone elnyerte az Európai Bizottságtól a Leginnovatívabb Projekt díjat.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!