hirdetés
2020. május. 27., szerda - Hella.
hirdetés

Skill-laborok hálózatban

Jól halad az orvosképzést és a szakdolgozók gyakorlati oktatását segítő skill-laborhálózat létrehozása, közölte az ÁEEK főigazgatója Pécsett.

hirdetés

A pécsi, a debreceni és a szegedi klinikán, valamint 16 oktatókórházban hozzák létre a laborokat. A nyolcmilliárd forintos fejlesztés nyomán létrejövő egységekben az egészségügyi jártasságokat korszerű oktatási módszerekkel, a gyakorlatorientált tudást demonstrációs és szimulációs környezetben lehet megszerezni – mondta Gondos Miklós, az ÁEEK főigazgatója a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a témában rendezett konferenciát megelőző sajtótájékoztatón. A mintegy 6,5 milliárd forint értékű eszközpark beszerzése az elkövetkező egy-másfél hónapban megtörténik, az infrastrukturális fejlesztések 2019 közepére elkészülnek.

– Mindannyiunk célja és érdeke, hogy minél gyakorlottabb orvosok kerüljenek az egészségügybe  fogalmazott az ÁEEK főigazgatója, hozzátéve: a projekt jó példa az állami fenntartású intézmények és az egyetemek együttműködésére.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a projektet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 8 milliárd forintos forrásából finanszírozzák. Az EFOP teljes, 952 milliárd forintos keretéből a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban több mint 160 milliárd forintot fordítanak az egészségügy fejlesztésére. Kitért arra is, hogy az Egészséges Magyarország 2014-2020 stratégiai dokumentum célkitűzései között szerepel a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek növelése két esztendővel 2020-ra.

A pécsi orvostudományi karon, az egyetem saját forrásaiból az elsők között hoztak létre egy skill-labort, amelyet 2016 márciusában adtak át idézte fel Miseta Attila, a PTE rektora. Szavai szerint nagyban megkönnyíti az orvostanhallgatók helyzetét, ha még az "éles" vizsgálatok előtt lehetőségük van korszerű szimulációs eszközökön gyakorolni. Az eddigi tapasztalatokról azt mondta: a labor működése egyértelmű siker és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor  mint megjegyezte  saját forrásból nem futotta olyan volumenű fejlesztésekre, amely előtt most a PTE skill-laborja áll. A rektor az MTI kérdésére közölte: a pécsi labort 800 millió forintból fejlesztik. 

A mintegy 200 résztvevőt vonzó keddi konferencián délelőtt szakmai előadásokat, délután workshopokat tartanak.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink