hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Sinkó Eszter: Van ok arra, hogy aggódjunk

Az egészségügyi közgazdász az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt a miniszterelnök-jelöltek egészségügyi ígéreteiről és azoknak tarthatóságáról.

Szakdolgozói béremelést, a magánszolgáltatók bevonását az egészségügyi rendszerbe és intézmény-korszerűsítést ígértek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek.

„Van ok arra, hogy aggódjunk az egészségügyi ellátórendszer működéséért” – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Sinkó Eszter.

Az egészségügyi közgazdász úgy gondolja, hogy a kormány elhivatott a közszolgáltatás megszervezéséért, azonban olyan beavatkozásokat eszközöl, ami nem segíti a cél elérését. A fő probléma, hogy a betegek nem tudnak hozzáférni a szolgáltatásokhoz, hosszú várakozási idővel kell számolni, a pandémia miatt a háziorvosokat is sokkal nehezebb elérni.

A Demokratikus Koalíció tervbe vette, hogy a béreket másfélszeresére, utána 5 évig 15 százalékkal emeljék, valamint fontos számukra a létszámnövelés is az egészségügyben. Létszámbővítésre leginkább a nővéreknél lenne szükség, a béremelés kapcsán pedig Karácsony Gergely 50 százalékos tervét tartja kivitelezhetőnek az egészségügyi közgazdász.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyt eltörölnék az ellenzéki jelöltek, azonban ez nagyon sok orvost és nővért rettentett el a szerződés aláírásától – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a hálapénz eltörlése miatt sok orvos ment át a magánegészségügybe.

Jakab Péter kezdeményezése, miszerint 600 milliárd forintot fordítana az egészségügyre, habár még így is erősen az uniós átlag alatt van, a közgazdász szerint mégis előrelépést jelentene az országnak.

Arról is szólt, hogy a Fidesz nagy összegeket fordított az egészségügyre az utóbbi 1-2 évben, viszont ezek inkább eszközbeszerzések voltak, az pedig nagyon fontos, hogy a pénzt jól kell elkölteni. Ha a kormány hozna egy szabályozást a betegek ellátásának helyéről és időintervallumáról, akkor ez is egy ösztönző löket lenne a közszolgáltatás javára, kevesebben tartanának attól, hogy nem lesznek időben ellátva.

Eljárásrendekre is szükség van, országos szintű egységesítés kell az ellátás terén, valamint fel kellene mérni, hogy hol maradtak működőképes egészségügyi szolgáltatások. Erre volt egy hatékony szerv az ÁNTSZ – mondta Sinkó Eszter.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink