hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Segíti a diagnózist a törzskarton

Az adatok ismeretében célzott vizsgálatra küldhetik a pácienst, esetleg gyógyszeres kezelésre sincs szükség, mondta egy háziorvos a Blikknek.

– Az adatok alapján előbb gondolhatunk egy olyan betegségre, amely lehet, hogy az enyhébb tünetek miatt nem elsőként jutna az eszünkbe, de a karton szerint az a valószínűbb. Így célzott vizsgálatra tudjuk küldeni a pácienst, és előbb fényt deríthetünk a betegségére – mondta a Blikknek dr. Bense Tamás háziorvos az új törzskartonok adattartalmát firtató kérdésre válaszolva.

– Egy neurotikus nő tünetei­nek hátterében kiegyensúlyozatlan szexuális élet is állhat, ami ezekből az adatokból kiderül. Ilyen esetben a probléma gyógyszeres kezelés nélkül is orvosolható. Ezeket a kérdéseket ellenben szóban is feltehetjük, ha azonban feltöltjük az adatokat a világhálóra, a páciens bezárkózhat, és lényeges információkat tarthat vissza – figyelmeztetett a doktor.

Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke szerint még sok a megválaszolatlan kérdés. – Nem tudjuk, hogy a jelenleg meglévő adatok automatikusan átkerülnek-e az új törzskartonra, ezzel lerövidítve az adminisztrációt, amely betegenként 20-30 perc lenne. Nem tudjuk, hogy asszisztens is kitöltheti-e a kérdőívet, illetve hogy az ezzel járó túlórát finanszírozzák-e? – tette fel a kérdést az elnök.

 

(forrás: Blikk)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés