hirdetés
2022. július. 06., szerda - Csaba.
hirdetés

Sebgyógyulás gyorsítása 3D-nyomtatott vérlemezkében gazdag plazmával

A dublini RCSI University kutatócsoportja az Advanced Functional Materials folyóiratban számolt be új fejlesztéséről, melyben 3D-nyomtatással manipulált vérlemezkében gazdag plazmát (PRP) alkalmaztak komplex bőrsérülés gyógyulásának gyorsítására.

A PRP plazma a vér egyik természetes gyógyító tulajdonságú anyaga, melyet a kutatók a betegtől levéve egy zselatin-metakrilát hidrogélbe helyeztek. Ez egy olyan “biológiai tinta”, amellyel 3D- nyomtatás segítségével egy meghatározott architektúrájú, regeneratív hatású implantátum (“állványzat”) készíthető a szövetek gyógyulásának fokozására. Az előzetes eredmények szerint a készítmény alkalmazásával egyetlen sebészeti beavatkozás keretében kezelhetők a nehezen gyógyuló bőrsérülések, és az implantátum hatásosan támogatja a vaszkularizációt, miközben a szövetek fibrózisát, hegesedését csökkenti. Az ígéretes eredményekre alapozva a kutatók úgy vélik, hogy a technológia a jövőben többféle szövettípus regenerációjának növelésére is alkalmas lehet.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.