hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Rusvai Miklós szerint a koronavírus már csak annyit árt, mint az influenza

Ősszel már nem kell komolyabb megbetegedésre számítani – mondta az ATV Híradójának Rusvai Miklós, aki szerint kialakulhat a nyájimmunitás.

A Pécsi Tudományegyetem oltópontjának vezetője szerint egyre többen érdeklődnek a harmadik, illetve a negyedik oltás iránt. Tibold Antal azt mondja: minimális azoknak az aránya, akik az első oltásra jelentkeznek.

„A negyedik oltásoknak a népszerűsége felfutóban van. Ebből ugye a tegnap esti adatok szerint már majdnem 1700-at adtak be már a munkatársak” – közölte a szakértő az ATV-vel.

A Szegedi Egyetem professzora, Boldogkői Zsolt úgy látja, az omikron variáns amilyen gyorsan jött, úgy el is megy. A biológus szerint napokon belül tetőzhet a járvány, de azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy az omikron mutálódik-e.

„Szó volt itt arról, az omikronnak is megjelent egy ilyen további mutációja, ami még gyorsabban terjed. Egyelőre nincs hír róla, mi történik, nem tudjuk, hogy mi lesz” – fogalmazott Boldogkői.

„A koronavírus folyamatosan itt marad velünk” – ezt már Rusvai Miklós mondta Híradónknak.

A virológus úgy véli, hogy őszre akár egy influenza-szerű betegséggé szelídülhet a koronavírus. A szakember szerint a nyájimmunitás elérése lehet az egyetlen eszköze annak, hogy eltűnjön a vírus, amit oltásokkal és természetes fertőzéssel lehetne elérni.

„Ezzel az omikron-hullámmal tulajdonképpen a koronavírus szelídülése, az, ha nem is fejeződött be, de olyan mértékűvé vált, hogy ősztől már nem kell komolyabb megbetegedésektől tartanunk, tehát gyakorlatilag az influenza szintjére mérséklődött a koronavírusnak az egészségkárosító hatása” – jelentette ki Rusvai.

A szakértők abban egyetértenek, hogy a járvány megfékezéséhez elengedhetetlen a szükséges mennyiségű védőoltás felvétele, és a járványügyi szabályok szigorú betartása.

(forrás: ATV)
hirdetés
hirdetés

Könyveink