2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Romániában kiszállási díj jár az oltás házhoz szállításáért

Szlovéniában felmondhatnak a védettségi igazolással nem rendelkező tanároknak. Romániában kiszállási díj bevezetésével ösztönzik a koronavírus elleni oltás "házhoz szállítását". Nemzetközi kitekintés.

Miközben Franciaország európai részén a koronavírus-járvány delta variáns okozta negyedik hullámának mutatói néhány napja már nem emelkednek, és a helyzet "stabilizálódni látszik", a tengerentúli területeken az alacsony átoltottság miatt a kórházak túlterheltek, ezért a kormány a francia Antillákon és Francia Guyanán az iskolakezdést szeptember 2-ről 13-ra halasztja, az egészségügyi rendkívüli állapotot pedig november 15-ig meghosszabbítja, jelentette be a szerdai kormányülést követően Gabriel Attal kormányszóvivő.

"Franciaország európai részén a helyzet stabilizálódni látszik néhány napja, jóllehet a napi átlagosan 21 ezer új megfertőződés még mindig túl magas szint. A tengerentúli területeken viszont drámai a helyzet".

Gabriel Attal szerint ennek alapvető oka az, hogy míg országosan a teljes lakosság 73 százaléka, a felnőttek 85 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, a teljes lakosság 63 százaléka, a felnőttek 76 százaléka pedig már mindkét dózist, addig a tengerentúli területeken a lakosság alig 20 százalékát oltották be. Az iskolai tanévkezdést ezért Guadeloupe, Martinique, Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken, valamint Francia Guyanán a kormány elhalasztja az eddig tervezett szeptember 2-ről 13-ra, s a július 28-án életbe lépett egészségügyi rendkívüli állapotot a francia Antillákon és Francia Polinéziában november 15-ig meghosszabbítja. A rendkívüli állapot keretében ezeken a területeken korlátozható az emberek szabad mozgása, és helyi lezárások is elrendelhetők.

A kormányszóvivő szerint az eddigi korlátozásoknak köszönhetően a járvány már a tengerentúli területeken is elkezdett visszahúzódni, de a helyzet még mindig nagyon súlyos, miután a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma "kolosszális". Francia Polinéziában például 2800, Guyanán pedig 400, a kórházak túlterheltek. Gabriel Attal megerősítette, hogy a "nemzeti szolidaritás" jegyében több száz egészségügyi dolgozó érkezett Franciaország európai részéről a szigetekre az evakuációk megszervezésére Párizs irányába, illetve az oxigénellátás szavatolására.

Franciaország európai területén kevésbé súlyos a helyzet, Olivier Véran egészségügyi miniszter a kórházakban "néhány napon belül" várja a tetőzést. Az elmúlt napokban átlagosan napi ezer fertőzött került kórházba, a számuk jelenleg 11 ezer, közülük 2239-en vannak intenzív osztályon. A harmadik védőoltás kampánya szeptember elején kezdődik azon veszélyeztettek és 65 évesnél idősebbek számára, akik legalább hat hónappal ezelőtt kapták meg az oltás második adagját. Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke egy szerda reggeli tévéműsorban viszont úgy vélte, hogy "személyes benyomása alapján a harmadik adag beadását a beoltott lakosság nagy többségére ki kell majd terjeszteni".

*

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól. A Bundestag éles vita után 325 igen szavazattal, 253 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett fogadta el a kormány előterjesztését a járvány első hullámának elején, 2020 márciusában bevezetett kivételes szabályok meghosszabbításáról. A javaslatot a kormánypárti frakciók támogatásával fogadta el a parlament. Az ellenzéki pártok mind elutasították és feleslegesnek minősítették a rendelkezéseket.

A Bundestag a tavaly márciusi döntésével megállapította, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) szétterjedésével országos jelentőségű járványhelyzet alakult ki, és ebben a helyzetben meg kell adni a lehetőséget a kormánynak, különösen az egészségügyi minisztériumnak, hogy rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül tegye meg a lakosság megvédéséhez szükséges intézkedéseket. A döntés a tartományi kormányoknak is megadja ezt a felhatalmazást.  A szövetségi parlament új döntésével a különleges felhatalmazás november végéig érvényes.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a vitában kiemelte, hogy "a járvány, sajnos, még nem ért véget", ezért biztosítani kell a jogi alapot a tartományoknak és a hatóságoknak, hogy alakíthassák a védekezés helyi szintű szabályait, például a közösségi maszkviselésről és az emberek egymás közti kapcsolatainak korlátozásáról. A szabályozás lehetősége a védőoltással nem rendelkezők magas száma miatt változatlanul nélkülözhetetlen, emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy a védekezés legfőbb célja továbbra is az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének elkerülése.

A kormány összesítése szerint szerdáig, az oltási kampány 243. napjáig 100,2 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 64,4 százaléka - 53 532 355 ember kapott. Teljes oltással a lakosság 59,4 százaléka - 49 408 641 ember - rendelkezik. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 11 561 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez majdnem 40 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 8324-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 889 173 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 39 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 061-re emelkedett.

*

Felmondhatnak Szlovéniában azoknak a tanároknak, akik nem rendelkeznek védettségi igazolással, közölte szerdán a szlovén sajtó, arra körlevélre hivatkozva, amelyben az oktatási minisztérium tájékoztatta az iskolaigazgatókat.

Szlovéniában szeptember 1-jén kezdődik a tanév. Azok a tanárok, akiket nem oltottak be, vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen, hetente kell, hogy teszteltessék magukat, ez munkahelyi kötelezettség. Kiemelték: ha valaki alapos ok nélkül utasítja el a tesztelést, az foglalkoztatási kötelességszegésnek minősül. Ebben az esetben felmondás előtti írásbeli figyelmeztetésben kell részesíteni az alkalmazottat, vagy felmondási eljárást kell indítani ellene. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik nem hajlandóak maszkot viselni.

Amennyiben diák nem hajlandó hordani a maszkot ott, ahol kötelező, az iskolaigazgatóknak értesítenie kell a szülőket, majd az ügyet jelenteni kell az illetékes hatóságoknak.

Szerdára 508 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 89-en vannak kórházban, kétszer többen, mint a múlt héten, 19-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 974 648-an kaptak védőoltást, közülük 886 876-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 46, illetve 42 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 677 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 370 ezret. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon négy beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8310-re emelkedett. Kórházban 356 beteget ápolnak, 46-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 703 929-en kaptak védőoltást - a jogosultak 41,9, a felnőtt lakosság 50,4 százaléka -, közülük 1 589 077-en már a második adagot is.

*

A Kolozs megyei katasztrófavédelmi bizottság éjszakai kijárási tilalmat vezetett be csütörtöktől Meregyó (Margau) községben, ahol az elmúlt napokban 12 ezrelék fölé ugrott a koronavírusos fertőzöttségi ráta. Az Erdélyi-szigethegység lábainál fekvő Meregyó az első olyan romániai település, ahol a járvány negyedik hullámának a megjelenése miatt kellett korlátozó intézkedéseket bevezetni.

A katasztrófavédelmi bizottság szerdai döntése értelmében a község lakói csakis indokolt esetben hagyhatják el lakásaikat este nyolc és hajnali öt óra között, az üzletek csak délután hat óráig tarthatnak nyitva. A katasztrófavédelmi bizottság már egy nappal korábban elrendelte a vendéglők, kocsmák bezárását, betiltotta a rendezvények tartását a községhez tartozó településeken.

Az 1500 lakosú községhez több olyan kis hegyi falu tartozik, ahol a turizmus fontos bevételi forrásnak számít. Havasrekettye (Rachitele), Doda Pilii és Ic Ponor településeken keresztül vezet az út Kolozsvár irányából a Pádis-fennsíkra.

Romániában kiszállási díj bevezetésével ösztönzik a koronavírus elleni oltás "házhoz szállítását": A kormány szerdán elfogadott sürgősségi rendelete szerint ezentúl kiszállási díjat is fizetnek azoknak a családorvosoknak, akik házhoz mennek idős, mozgási nehézségekkel küzdő pácienseikhez, hogy beadják a védőoltást. A páciens otthonában beadott vakcináért 60 lejt (4200 forint) kap az orvos az egészségbiztosítási pénztártól, ami másfélszerese a rendelőben beadott vakcináért járó 40 lejnek. A kormányrendelet - a beadott vakcinánként járó 40 lejes tarifa bevezetésével - bevonja a járóbeteg-rendelőket is az oltási kampányba.

Romániában május elejétől tették lehetővé, hogy - a többnyire kórházakban vagy önkormányzati épületekben létrehozott oltásközpontok mellett - a családorvosok is beadhassák pácienseiknek a koronavírus elleni oltást. Ettől a falusiak immunizálásának felgyorsítását remélték, de a családorvosi rendelők alig egyharmada csatlakozott a kampányhoz, és eddig mindössze 346 ezer embert oltottak be, közöttük 190 ezer falusi lakost.

A 19,3 milliós Romániában eddig 5 millió 200 ezer ember, a beoltható, 12 év feletti lakosság 30,7 százaléka kapott legalább egy adag oltást. Közben a járvány negyedik hulláma minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed az országban. Szerdán már 849 új megbetegedésről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, ami több mint 80 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A betegség már naponta 13-14 halálos áldozatot szed: ez is 75 százalékkal több, mint az utóbbi kéthetes mozgóátlag. A kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma egy hét alatt csaknem másfélszeresére, 1564-re, az intenzív terápián ápolt súlyos betegeké pedig 212-re emelkedett.

*

A harmadik adag védőoltás helyett a római kormány a védettségi igazolás érvényességének hosszabbítását tervezi, ezzel egy időben Mario Draghi kormányfő az országba érkezett afgán menekültek minél gyorsabb beoltását rendelte el. Az eddigi kilenc hónapról egy évre akarják hosszabbítani a két adaggal átoltottak védettségének érvényességét. Az intézkedéssel el akarják kerülni, hogy az év elején beoltottaknak, többségükben egészségügyi dolgozóknak, már szeptember-októberben be kelljen adni a harmadik adag vakcinát, miközben az olaszok egy része még első vagy második dózisban sem részesült.  

A javaslatot a héten az egészségügyi operatív csoport véleményezi, de a római kormány a védettségi igazolás érvényessége meghosszabbítását a parlament szeptember 6-i ülésén be akarja jelenteni. A kormány ezen kívül kezdeményezi az oltottság kötelezővé tételét bizonyos szakmai kategóriák számára. A kötelezettség mostanáig csak az egészségügyben és az oktatásban dolgozókat érintette: az oltást megtagadó orvost vagy tanárt más, a betegektől és a diákoktól távoli munkakörbe helyezhetik át, de állásából is felfüggeszthetik. További tervezett intézkedésként szerepel, hogy a társadalombiztosítási intézet nem állja az oltás nélkül karanténba helyezett dolgozók betegszabadsági költségeit.  

Az országos oltási ütemezéssel megbízott kormánybiztos, Francesco Paolo Figliuolo tábornok bejelentette, hogy szeptember végére érhetik el a nyájimmunitást. Ez a lakosság nyolcvan százalékának átoltását jelenti. A hatvan millió olaszból eddig 36,6 millióan kapták meg mind a két adag védőoltást, ami a 12 év feletti lakosság 67,6 százalékával egyenlő. A napi esetszám jelenleg hatezer körül mozog, de a nyáron jelentősen csökkent a naponta végzett tesztelések száma. A kórházban kezelt betegek száma a járványkorlátozások június végi oldásától kezdve fokozatosan emelkedik: jelenleg több mint négyezren vannak kórházban, több mint ötszázan intenzív osztályon. A halottak napi száma ismét túllépte a hatvanat, és a 2020 februárja óta elhunytak száma a következő napokban elérheti a 129 ezret, amely Európában a második legmagasabb Nagy-Britannia mögött. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Mario Draghi kormányfő az Olaszországba érkezett több mint háromezer afgán minél előbbi beoltását rendelte el.

*

A világon 213 853 041 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 213 128 632 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 450 731 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink