hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Rákos betegek eshettek áldozatul a megtévesztő gyógyszerpromóciónak

Két amerikai gyógyszercég 67 millió dollárt fizet peren kívüli egyezség keretében, mivel a vád szerint rákellenes gyógyszerüket megtévesztő marketingeszközökkel promotálták, így betegek idő előtti halálát okozták, írja a PharmaOnline.

A Genentech és marketing-partnere – OSI Pharmaceuticals – 67 millió dollárt fizet peren kívüli egyezség eredményeképpen, mivel a vád szerint félrevezették az orvosokat, hogy rávegyék őket, olyan esetekben is írjanak fel egy rákellenes szert, amikor a gyógyszercégek saját ismeretei alapján az egyáltalán nem használ.

A felesleges gyógyszeres kezelés miatt, mivel így nem kapták meg a számukra hatékonyabb szereket, a nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek közül néhányan valószínűleg idő előtt elhaláloztak, szögezi le a keresetet benyújtó korábbi Genentech-alkalmazott, akihez a szövetségi ügyészek is csatlakoztak, írja a tárgyalásról beszámoló Los Angeles Times.

A kereset szerint a rákbetegeknek csak egyszer van esélyük az első vonalbeli kezelésre, és a vádlottak ezt az esélyt vették el tőlük.

A San Francisco-i székhelyű Genentech szóvivője szerint cége inkább a peren kívüli egyezséget választotta, mintsem sokkal költségesebb pereskedésbe kezdjen gyógyszerével, a Tarcevával kapcsolatos marketing-gyakorlata miatt.

A cég szóvivője, Andrew Villani szerint a Genentech úgy véli, hogy a Tarcevával kapcsolatos marketing-gyakorlata és kommunikációs módszerei tökéletesen helyénvalóak és törvényszerűek.

A perbeadvány szerint a Genentech és kereskedelmi partnere, a New York-i székhelyű OSI Pharmaceuticals 2006 és 2011 között azzal az állítással promotálta a Tarcevát, hogy az minden nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő beteg kezelésére alkalmas, holott a gyógyszervizsgálatokból tudni lehetett, hogy a szer csak azoknak használ, akik sosem dohányoztak vagy EGRF-mutációt hordoznak.

A Los Angeles Times emlékeztet, hogy az OSI-t 2010-ben vette meg a japán Astellas Pharma Inc.

A pert 2011-ben a Genentech egy korábbi alkalmazottja, Brian Shields indította, aki megelőzően a Tarcevával kapcsolatos orvoslátogatói, illetve sales representative munkát végzett, majd termékmenedzserként is dolgozott. Az USA hamis állításokkal kapcsolatos törvénye (False Claims Act) alapján Shields és ügyvédei 10 millió dollárral részesednek a megállapodásból. A szövetségi kormány 62,6 milliót, az állami Medicaid-programok 4,4 milliót kapnak.

A beadvány szerint a két vállalat orvoslátogatói olyan promóciós anyagokat adtak az orvosoknak, amelyek akadályozták, hogy az orvosok elvégeztessék betegeik EGFR-tesztjét, továbbá a vállalatok illegális módon jutalékot fizettek az orvosoknak a felírt Tarceva után; a jutalékot előadási díjnak, valamint a Genentech tanácsadó bizottságaiban való részvételért adott fizetésnek álcázták.

A teljes cikk a PharmaOnline-on

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink