hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Rákgyógyítás antitestes fényterápiával

A rák gyógyításának reménykeltő új módszeréről, egyfajta antitestes fényterápiáról számoltak amerikai kutatók a Nature Medicine című szakfolyóiratban.

Antitestekhez olyan vegyületet kapcsoltak a Marylandi Rákintézet munkatársai, amely a ráksejtekhez kötődik, és amelyet adott hullámhosszú fénnyel aktiválhatnak.

A személyre szabott módszer sokkal szelektívebb gyógyítást tesz lehetővé, mint az eddigi rákkezelések, a sugár- és a kemoterápia, valamint a tumor sebészi úton való eltávolítása.
Az eljárásban antitestet alkalmaznak, amely képes a rákos sejt felszínén lévő fehérjékhez kötődni. Az antitestet összekapcsolták az IR700 jelű vegyülettel, amely a közeli infravörös tartományba tartózó fénnyel aktiválható. Az ilyen hullámhosszú fény több centiméter mélységig képesek behatolni a bőrbe.

A módszer működőképességét állatkísérletekben ellenőrizték. Pikkelysejtes karcinómát váltottak ki egerekben, amelyeket azután a gyógyszerrel és közeli infravörös fénnyel kezeltek. A tumor mérete jelentősen csökkent a kezeletlen kontrolcsoporthoz képest, az állatok túlélési ideje pedig jelentősen kitolódott – idézte a BBC hírportálja a tanulmány eredményét.

A szelektív kezelés nagy előnye, hogy minimálisra csökkenti a rosszindulatú sejteket körülvevő egészséges sejtek károsodását, amely egyébként a szokványos sugár- és kemoterápiánál gyakran előfordul.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés