hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Radikálisan új módszer jöhet Parkinson-kórban?

A betegek koponyájába fúrt lyukon egyenesen az agyba juttatták az új típusú gyógyszert, írja a BBC nyomán az Index.

A kutatást a Parkinson's UK, brit kutató- és segítő jótékonysági szervezet finanszírozta, a kutatásból tanulmány is született (amit a Brain és a Journal of Parkinson's Disease szaklapokban is publikáltak). A szerzők a kísérletek alapján látnak arra reményt, a Parkinson-kór által megtámadott agysejteket az új módszerrel regenerálni lehet. A kutatók szerint a közvetlenül az agyhoz vezető gyógyszeradagoló pont más betegségek esetében is hasznos lehet, így például agytumoros betegek kemoterápiás kezelésében, vagy Alzheimer-kóros, agyvérzéses betegek gyógyításában.

A kísérletben részt vevő páciensek robotasszisztált sebészeti beavatkozáson estek át: négy csövecskét ültettek be az agyukba, amiken keresztül az újfajta gyógyszert (gliálissejtvonal-alapú neurotróf faktor – glial cell line-derived neurotrophic factor, GDNF) kapták a kezelés során. A koponyában kialakított adagolólyuk segítségével a kutatók képesek voltak nagy precizitással eljuttatni a gyógyszert a megfelelő agyi területhez.

Egyelőre nem világos, hogy a tesztelt gyógyszernek köszönhető-e bármiféle hatás, és egyelőre csak arra kaptak bizonyítékot, hogy az érintett agyterületeken javulást tapasztaltak. Az első kilenc hónap után a kísérletben résztvevők további kilenc hónapig tartó kezelés mellett dönthettek. Akik folytatták a kezelést, azok közepes és nagy fokú javulást mutattak, mindkét csoportban. A kutatók egyelőre óvatosan fogalmaznak az eredményekkel kapcsolatban, nem zárják ki a placebóhatás erős jelenlétét, írja az Index.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink