hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Szűkebbre festik a szakadékot

Az egészségesek és a pszichiátriai betegek közötti távolság csökkentésére készül a Budapesten megrendezett PsychArt24.

Hivatásos és amatőr művészek, pszichiátriai kezelésben részesülők és egészségesek ragadnak ecsetet a Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria (BAB) által közösen megrendezett PsychArt24 elnevezésű maratonon szombaton és vasárnap.

A nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezés célja a pszichiátriai kezelésben részesülőkkel szemben kialakult előítéletek csökkentése. A szervezők az immár harmadik jótékony célú rendezvénnyel kívánják felhívni a közvélemény figyelmét a pszichiátriai betegségekben érintettek értékeire, valamint művészi tehetségükre, ezáltal is elősegítve az integrációs folyamatot betegek és egészségesek között - olvasható a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A művészeti maraton idei témája a Túloldal, hiszen a pszichiátriai betegek megítélésekor napjainkban is a negatív előítéletek az uralkodóak, amelyek főként a másik fél meg nem értéséből fakadnak, és ez mindinkább szélesíti a társadalom és a betegek közti szakadékot. "Reményeink szerint a maraton és az elkészült alkotások segítenek közelebb hozni az ellenkező oldalakat, ezáltal létrehozva egy összetartóbb, elfogadóbb társadalmat" - hangsúlyozta Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az elmúlt évek során a művészeti maratonokon 330 hivatásos és amatőr művész, valamint pszichiátriai betegségekben érintett alkotó ragadott ecsetet. (További részletek: www.psychart24.hu)

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink