2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Provokatívan a D-vitaminról

Tim Spector genetikus professzor és sztárszerző provokatív hangvételű cikkben kérdőjelezi meg mindazt, amit eddig a D-vitaminról hittünk, közli a Dívány.

A D- vitamin világszerte óriási népszerűségnek örvend. Először a viktoriánus korban használták angolkór ellen, manapság pedig rutinszerűen alkalmazzák a csontritkulás megelőzésére és kezelésére, illetve csonttörések kiegészítő terápiájaként. Sőt, a depressziótól a rákig több száz betegség kockázatának csökkentésében figyelték meg a hatásait.

Spector a D-vitamin-kultusz hátteréről és megalapozatlanságáról a sciencealert.com oldalon írt. 

A valaha volt legnagyobb, a D-vitamin törésmegelőző szerepéről végzett kutatás jelent most meg a BMJ-ben, melynek keretében 23 országból 500 000 embert és 183 000 törést vizsgáltak a D-vitamin szinttel való kapcsolat szempontjából. Mivel a D-vitamin szintet nagymértékben befolyásolják a gének, a kutatók most genetikai markereket is alkalmaztak a vizsgálat során, (Mendel-randomizációnak vagy MR-nek is nevezik ezt a módszert), hogy minimalizálják a mérési pontatlanságokat, és láthatóvá tegyék a gének és az egyéb életmódhatások szerepét és egymásra hatását is.  

Az eredmények nem mutattak összefüggést (a teljes élethosszon mért) D-vitamin szint és a törés kockázata között. A tanulmány így ellentmond a jelenlegi hivatalos állásfoglalásoknak, de messze nincs vitában bizonyos korábbi mérési eredményekkel…  Ráadásul a D-vitamin hiány kritériumaiban sincs nemzetközi konszenzus. A „normál szintet” literenként 50 és 80 nanomol közé teszik, de a legújabb kutatások szerint 30 nanomol is untig elég.

Az emberek nagy többsége úgy véli, hogy kalciumot és D-vitamint szedni jó, sőt, minél többet szedünk, annál jobban járunk. A klinikai gyakorlat azonban megváltozott, amikor a vizsgálatok kimutatták, hogy a kalcium hatástalan a törések megelőzésében, nagy mennyiségben viszont szívbetegséget okozhat. Manapság már kevesebbet is írnak fel ezekből a tablettákból.

A D-vitamin zsírban oldódik, így a szervezetben jelentős készletek is lehetnek belőle. Bár a kiegészítésekre vonatkozó ajánlások általában szerény dózisokkal (10 mikrogramm vagy 400 nemzetközi egység) operálnak, óhatatlanul is túladagolnak azok, akik más forrásból is vesznek fel; például a halolaj kapszulában, dúsított tejben, narancslében vagy kenyérben. További aggodalomra ad okot, hogy a neten nagyon nagy a kereslet az igen nagy dózisú (4000-20000 nemzetközi egységet tartalmazó) készítmények iránt is.

A nagyon magas D-vitamin-szinttel rendelkezők (100 nanomol/liter felett) egyre gyakrabban fordulnak elő a klinikákon, és a toxikus mértékű túladagolások sem ritkák.

A teljes cikk

(forrás: Dívány)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!