2021. március. 02., kedd - Lujza.
hirdetés

Program az SM betegek otthoni ellátásáért

Több mint 7 millió forint jut az intézményekbe eljárni nem tudó sclerosis multiplex betegek házi gondozásának és rehabilitációjának biztosítására.

A sclerosis multiplex betegek otthoni gondozására, gyógytorna, gyógymasszázs biztosítására, a betegeket segítő szakemberek továbbképzésére is lehetőséget nyújt a Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány által a közelmúltban elnyert támogatás. A 7,4 millió forintos program a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

A kezdeményezés közvetlen célja a gondozó intézményekbe eljárni nem tudó SM betegek házi gondozásának és rehabilitációjának biztosítása. E lépésekkel javíthatják a betegek életminőségét, segíthetik a gyógyíthatatlan neurológiai megbetegedés előrehaladásának lassítását, az érintett családok összetartásának és az őket segítő helyi civil szervezetek kohéziójának erősítését. A FOF2018/56 számon futó program része a gyógytornászok, gyógymasszőrök és szociális gondozók elméleti és gyakorlati továbbképzése is, hogy a szakemberek felkészültek legyenek a speciális kezelési igényű SM betegek rehabilitációjának elősegítésére.

Amint arról Fazekasné dr. Magda Erzsébet programmenedzser tájékoztatott, a programot hat megye helyi SM egyesületének bevonásával valósítják meg: Békés, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 66 beteget tudnak bevonni a segítő szolgáltatásokba. A projekt általános célja az SM betegek és az érintett családok elszigetelődésének, kirekesztettségének csökkentése is.

(forrás: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány, Országos Sajtószolgálat)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok!

Hazánkban jelenleg ötféle COVID-vakcinával zajlik a lakosság oltása, közülük 3 oltóanyagra (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) összeurópai szinten az Európai Gyógyszerügynökség, kettőre (Gam-COVID-Vac [Sputnik V], Sinopharm) a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott forgalomba hozatali engedélyt.