hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Pislog Ön eleget?

Egyre többen szenvednek szemszárazságtól olyanok is, akiknek nincs szervi problémájuk - idézi a szemklinika igazgatóját a Semmelweis Médiasarok.

A legveszélyeztetettebbek a számítógépes munkát végzők – mondja dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. Náluk a monitor és a légkondicionálás együttes hatása száríthatja a szemet. Olyan gyerekeknél is előfordulhat, akik túl sokat ülnek a számítógép előtt.

Normál esetben az ember 3-4 másodpercenként pislog. Amennyiben a könny összetétele jó, és a vékony filmréteg megfelelően szétterül a szemen, akkor több mint 10 másodpercig is stabil marad, azaz, normál esetben ennél gyakrabban pislogunk, és így nem párolog el és nem szárad ki a szemünk. Élethelyzettől is függ, hogy milyen gyakran pislogunk, hiszen például beszélgetéskor ez sűrűbb, de ha valaki nagyon figyel, akkor viszont ritkul. A számítógépes munkánál éppen ez okozza a gondot, hogy ha valaki órákon át ritkábban pislog, akkor is kialakul a szemszárazság, ha egészséges a szeme. Mindezt elősegítheti, ha rossz helyen van a monitor. Ha túl fent van ugyanis, nagyobbra nyílik a szem, tehát nagyobb területen párolog a könny. Így akár négyszeres is lehet a párolgás. A párolgást fokozza a huzat, a légkondicionálás, a ventilátor, télen a fűtés – mindez száraz szemet okozhat – olvasható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés