2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Pészah előtt eldobhatják a maszkokat Izraelben

Ha tovább folytatódik az új fertőzések és a súlyos Covid-betegek számának csökkenése, akkor áprilisban, a pészah ünnepe előtt megszüntethetik a zárt térben elrendelt maszkviselési kötelezettséget Izraelben, mondta el a közszolgálati rádióban vasárnap az egészségügyi minisztérium egyik főtisztviselője. Nemzetközi hírek.

Márciustól koronavírus elleni védőoltás nélküli turisták is beutazhatnak Izraelbe előzetes és érkezés utáni negatív teszttel, és fokozatosan megszüntetik az iskolások tesztelését, jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap. Ehhez arra lesz szükség, hogy repülőgépre szállásuk előtt legfeljebb 72 órával negatív PCR-tesztet végeztessenek, és érkezésük után a repülőtéri PCR-tesztjük is negatív legyen.

Ez azt jelenti, hogy újraindulhat a külföldi vendéglátóipar, megindulhatnak Izrael felé a repülőjáratok és a turistacsoportok. A külföldre látogató izraelieknek indulás előtt nem kell majd tesztelniük, de visszatérésük után továbbra is el kell végezniük a PCR-tesztet, és addig házi karanténban kell maradniuk, amíg telefonon meg nem kapják a teszt negatív eredményét.  

Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter vasárnapi döntése szerint már csütörtökön, február 24-én megszüntetik a 12 év feletti tanulók heti kétszeri otthoni tesztelését, és két héttel később, március 10-től minden életkorban abbahagyják a gyerekek számára eddig kötelező otthoni vizsgálatokat. "Izraelben jelenleg jó a helyzet. Ez a megfelelő és dinamikus irányítás eredménye, s ezért most mi is nyitunk. Ugyanakkor ujjunkat a koronavírus-helyzet ütőerén tartjuk, és egy új variáns megjelenése esetén ismét gyorsan lépünk", mondta Bennett az egészségügyi szakemberekkel tartott vasárnapi megbeszélésen.

Az izraeli tárca vasárnapi adatai szerint az elmúlt hét napban 575 koronavírus-fertőzött betegedett meg súlyosan, s ez 36 százalékos csökkenést jelez az előző héthez képest. Jelenleg 832 súlyos esetet tartanak nyilván az összesen 1848, kórházban ápolt Covid-19-ben szenvedő páciens között. Lélegeztetőgép segítségére szorul 265 beteg, és 28 embert próbálnak megmenteni műtüdővel.

Szombaton több mint 50 ezer teszt elvégzésével 10 354 új vírushordozót azonosítottak, 20,61 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg összesen 138 824 aktív esetet tartanak nyilván Izraelben, mellettük 30 708-an vannak házi karanténban, mert fertőzött személlyel érintkeztek.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 3 540 866 vírushordozót regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mintegy 9,4 millió lakosú országban. Az R mutató tovább mérséklődött 0,67-re, vagyis száz fertőzött 67 embernek adja át a vírust, s ez a járvány további visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta járványhullám decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt.

Izraelben jelenleg 247 település továbbra is "erősen fertőzött" kategóriában van, mindössze 19 helységet jeleznek a közepesen fertőzött "narancssárga" színkóddal, nyolc helységet a "sárga", s hat települést soroltak az alig vagy egyáltalán nem érintett "zöld" kategóriába.

Tavaly december vége óta 6 697 554, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 72,01 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 459 716-an már három oltást kaptak, és 710 185-en adatták be maguknak a negyedik, azaz a második emlékeztető oltást. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 9841-en, az utóbbi hét napon 168-an haltak meg.

*

Romániában jelentősen visszaesett a héten az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, míg az elhalálozásoké stagnál, a tetőzés jeleit mutatja. A stratégiai kommunikációs törzs vasárnap közzétett adatsora szerint ezen a héten valamivel több mint 100 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, ami csaknem 40 százalékkal marad el a múlt heti 160 ezer új fertőzéstől, illetve fele a két héttel korábbi 200 ezret meghaladó csúcsnak. Az egészségügyi szakemberek szerint Romániában február első napjaiban tetőzött a járvány ötödik hulláma, február 9-e óta pedig a napi esetszám már rendre kisebb, mint az utóbbi két hét átlaga.

Vasárnap - a hétköznap szokásosnál kevesebb teszt kiértékelése alapján - több mint egy hónapja először jelentettek ismét tízezernél kevesebb új fertőzöttet. Legutóbb január 17-én volt négy számjegyű a napi fertőzésszám. A vasárnapi 7697 új fertőzés nem sokkal több mint harmada az utóbbi két hét átlagának, a vasárnapi összegzésben szereplő 66 haláleset pedig alig több mint fele a kéthetes mozgóátlagnak (130). Heti összevetésben a halálesetek száma mintegy tíz napja heti ezer körül stagnál, a tendencia azonban már enyhén csökkenő, ahhoz képest, hogy az áldozatok száma február 1-je és 16-a között - vagyis amikor már a napi esetszám csökkenni kezdett - csaknem megduplázódott.

Az egészségügyi ellátásra nehezedő nyomás is enyhült: vasárnap 9177 beteget ápoltak a Covid-kórházakban, ami 13 százalékos csökkenés a múlt vasárnapi adathoz képest. A súlyos betegek száma már két hete 1100 felett mozog, vasárnap 1104 fertőzött részesült intenzív terápiában.

*

Olaszországban a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi következményeit összegezték vasárnap a betegség felbukkanásának második évfordulóján; az első olasz fertőzöttet 2020. február 20-án azonosították a lombardiai Codogno intenzív osztályán. A pandémia kritikus időszakának végét Codogno kórházában pénteken jelentették be, amikor a Covid-19-osztályt felszámolták, és ismét más betegek fogadására alakították át.

A kevesebb mint 16 ezer lakosú Codogno polgármestere, Francesco Palmerini úgy nyilatkozott, pozitív hatásnak tartja azt, hogy a két éve tartó járvány a várost összetartó közösséggé kovácsolta, ahol mindenki igyekszik a másiknak segíteni.

Az utcákon továbbra is maszkot hordanak az emberek. Azt mondják, tudják, hogy már nem kötelező, de lelkileg biztonságot ad számukra. Codognóban jelenleg a 12 év felettiek 93 százaléka már legalább egy adag oltást felvett, és több mint 70 százalék emlékeztető oltásban is részesült.

Az első olasz fertőzöttet a lombardiai város kórházában azonosították. Az azóta az egész világon ismertté vált 38 éves Mattia Maestrit napokon át súlyos állapotban kezelték, amíg egy aneszteziológus orvosnő elvégeztette rajta a koronavírustesztet. Így bizonyosodott be, hogy a SARS-CoV-2 vírus már jelen volt Olaszországban.

Lakosságarányosan a legtöbb haláleset a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben Bergamóban, Alzano Lombardóban és Nembróban történt. Camillo Bertocchi, a valamivel több mint 13 ezer lakosú Alzano Lombardo első embere kijelentette, a városnak jelenleg az a legfontosabb, hogy újraindulhasson. A La Repubblica napilap számításai szerint a járvány eddig 24 milliárd euróba került az olaszországi egészségügynek.

Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap a járvány negatív következményének a demográfiai csökkenést tartja, mivel 2021-ben a születések száma a 400 ezres küszöb alá süllyedt. Az újság emlékeztetett, 1964-ben az éves születésszám még egymillió felett volt. Roberto Speranza egészségügyi miniszter kifejtette, hogy a két évvel ezelőtti országos zárlat elkerülhetetlen volt. Figyelmeztetett arra, hogy a csökkenő járványszámok ellenére a vírus terjedése nem állt le, és zárt térben a maszk használata továbbra is kötelező.

Szombaton mintegy félmillió teszteléssel valamivel több mint 50 ezer új fertőzöttet szűrtek ki, és 252 beteg halt meg. Több mint 13 ezren vannak kórházban, 953-an intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 1,3 millió. A 12 év felettiek majdnem 89 százaléka van beoltva, és 36,7 millió olasz vette már fel az emlékeztető oltást is. Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) az immunbetegek számára engedélyezte a negyedik oltást. Vasárnaptól a stadionokban 75 százalékosra emelték a férőhelyek értékesíthetőségének arányát.

*

A világon 424 272 806 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 886 794 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 423 032 160 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 880 673 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink