hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Bélbaktériumokkal az ételallergiás reakciók ellen

A PharmaOnline szerint 5-6 különböző bélbaktériumból készült, orálisan szedhető kivonattal hatásosan előzhetők meg, vagy fordíthatók vissza az ételallergiás reakciók.

A Brigham and Women's Hospital and Boston Children's Hospital kutatói a Nature Medicine folyóiratban számoltak be arról, hogy a bélflóra megváltoztatásával sikeresen előztek meg vagy kezeltek ételallergiás reakciókat állati modellszervezetben. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Microbiota therapy acts via a regulatory T cell MyD88/RORγt pathway to suppress food allergy, Nature Medicine (2019).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Ételallergiás reakciók miatt az Egyesült Államokban minden harmadik percben új beteget vesznek fel a sürgősségi osztályok, és jelenleg az ételallergia megelőzésének egyetlen módja, ha a beteg teljesen kihagyja étrendjéből az adott élelmiszert. A most közölt vizsgálatban a kutatók arra keresték a választ, hogy a csecsemők bélrendszerében azonosíthatók-e az ételallergiák ellen védő baktériumok, milyen bélflóra-összetételben azonosítható változások vezetnek az allergiás reakciók és a megváltozott immunválasz kialakulásához. Ennek érdekében 56 olyan csecsemőtől gyűjtöttek székletmintákat, akiknél valamilyen ételallergiás reakciót figyeltek meg, és 98 egészséges (allergiamentes) csecsemő székletmintájával hasonlították össze a mikrobiom összetételét. Ezeket a mintákat tojásra szenzitizált egerekbe ültették át, majd számítógépes algoritmusokkal vizsgálták a kialakuló mikrobiom eltéréseit.

Az eredmények lehetővé tették, hogy a kutatók leszűkítsék a kört, és meghatározzák azokat a baktériumokat, amelyek valamilyen védettséget nyújtottak az allergiás reakciókkal szemben. Ezekből a baktériumokból olyan készítményt hoztak létre, melyet kísérleti egereknek beadva elmaradtak a tojással szemben mutatott allergiás reakciók. Ellentétben az orális immunoterápiával szemben, ahol a beteg immunválaszának küszöbét eleinte kis, majd egyre nagyobb mennyiségben adagolt allergénekkel emelik meg, a mostani vizsgálat baktériumterápiás megközelítése új szemléletet jelent, mivel itt a beteg bélflóráját átalakítva „drótozzák újra” az immunrendszert, képessé téve arra, hogy allergének széles spektrumával legyen képes megbirkózni ahelyett, hogy egy specifikus allergénre deszenzitizálnák, közli a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink