hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Őssejt-transzplantáció myeloma multiplexben

Célkitűzés
Az autológ őssejt-transzplantáció (SCT) – különösen fiatal betegek esetében – a myelomamultiplex kezelés szerves része. Az elmúlt évtizedben számos, igen hatékonykezelési lehetôség jelent meg myelomában, amely kérdéseket vet fel az SCT terápiásszerepére vonatkozóan is. A korábbi vizsgálatok az SCT relatív eredményességétmutatták ki a hagyományos kezeléssel szemben, az alábbi áttekintô közlemény szerzôjepedig az új szerek tükrében vizsgálja az ASCT jelentôségét.

Újabb eredmények
Az újabb klinikai tanulmányokban a kimenetel javítását elsôsorban az új szerek alkalmazásávalpróbálják elérni, amely szereket a terápiás protokollok különbözô szakaszaiba építikbe, kezdve a kiinduló kezeléssel, amellyel így kedvezôbb állapot érhetô el az SCT elôtt,folytatva a kondicionáló protokollokkal, és végül az SCT-t követô fenntartó kezelésekkel,amelyekbe integrálva az új szerekkel megnyújtható a terápiás válasz idôtartama. Mindemellett,újabb vizsgálatok egyes válogatott betegcsoportokban a tandem (páros) transzplantációklehetséges kedvezô hatását erôsítették meg. Ugyanakkor, az allogén SCT szerepévelkapcsolatos ajánlások még napjainkban is további finomításokra szorulnak.

Összefoglalás
Napjainkban a myelomában szenvedô betegek számára hatékonyabb kezelési lehetôségekállnak rendelkezésre, és a betegség kimenetele is javult. Az újabban befejezett, ésa jelenleg is zajló tanulmányok segítségével jobban – esetleg személyre szabott módon –választható meg a kezelés, ami remélhetôleg hozzájárul a túlélés további növekedéséhez.

Kulcsszavak
Allogén, autológ, myeloma multiplex, ôssejt-transzplantáció

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Shaji Kumar
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés