2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Orvosi vényekkel visszaélés

Elítéltek egy orvosasszisztenst

Üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítéltek egy szakorvosi asszisztenst és társát vényekkel való visszaélés miatt, közölte a Pécsi Törvényszék.

A közlemény szerint egy pszichiátriai szakasszisztens a rendelő orvosok által előre aláírt, kitöltetlen vényeket különböző betegek nevére kitöltötte, a kiváltott gyógyszereket pedig az interneten keresztül értékesítette. Az altató, kedélyjavító, nyugtató hatású gyógyszerek egy része vényköteles volt, vagy azokat recept nélkül lényegesen drágábban lehetett csak megszerezni.

Az asszisztens, azért, hogy a vények kiváltásakor ne az ő neve szerepeljen aláírásként, szintén nehéz anyagi helyzetben lévő bűntársát bírta rá segédkezésre.

A vádlottak rendszeresen találkoztak a rendelő büféjében, ahol az asszisztens a vényeket átadta a másodrendű vádlottnak, akitől megkapta a korábban kiváltott gyógyszerek értékesítéséből származó pénzt. A másodrendű vádlott több mint harminc esetben összesen több mint egymillió forintot adott át az elsőrendű vádlottnak, ő pedig alkalmanként öt-tíz ezer forintot kapott a közreműködésért.

A Pécsi Járásbíróság hétfőn a szakasszisztenst két év, négy évre felfüggesztett börtönre ítélte, és négy évre eltiltotta a pszichiátriai szakasszisztensi foglalkozástól. A másodrendű vádlottat egy év négy hónap, két évre felfüggesztett börtönre ítélték. Emellett az első vádlottal szemben több mint egymillió, a másodikkal 180 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendeltek el, és kötelezték őket a bűnügyi költségek megfizetésére.

Az ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, de az ügyész gondolkodási időt kért, így a döntés nem jogerős.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink