hirdetés
2020. július. 15., szerda - Henrik, Roland.
hirdetés

Orvoshiányról és otthonápolásról a parlamentben

Az orvos- és ápolóhiányról, az otthonápolási díjról és a Honvédkórházról is szó volt hétfőn az interpellációk között az Országgyűlésben.

hirdetés

MSZP: lesznek orvosok a budapesti kórházakban?

Tóth Csaba (MSZP) értékelése szerint akadozva halad az Egészséges Budapest Program, illetve az annak keretében megvalósuló centrumkórházak építése. Szerinte aggodalomra ad okot az országos orvos- és ápolóhiány is. Hogyan biztosítják, hogy a budapesti emberek megfelelő ellátáshoz jussanak és legyen elég orvos, illetve ápoló? – kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szóvá tette, hogy a szocialisták kormányon több kórházat is bezártak, hatezer dolgozót elbocsátottak, elvettek egyhavi bért a megmaradt dolgozóktól, a betegeket pedig a vizitdíjjal sarcolták. Közölte, az Egészséges Budapest Program halad, tavalyi, az idei és a jövő évi költségvetésekben 30-40 milliárd forintos tételek vannak arra. Az összeg nagyobb részét műszerek vásárlására fordították, kisebb részét a négy nagy centrumkórház, a társkórházak tervezésére  magyarázta. Kitért arra, hogy míg a szocialista kormány utolsó évében 845 orvos ment külföldre dolgozni, tavaly 334.

A választ az ellenzéki képviselő nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 113 igen, 39 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta.

DK: miért tesz különbséget a kormány a családok között?

Varju László (DK) rámutatott, hogy az otthonápolás keretében nemcsak gyermekeket, hanem más családtagokat, szülőket, házastársakat is ápolnak az érintettek. 33 ezer emberről van szó, és a kormány azt gondolja, hogy ellátásuk 15 százalékos emelése elégséges  tette hozzá. Azt firtatta, miért tekinti a kormány kevésbé elismerésre méltónak a szülő, a testvér, vagy az unoka ápolását, mint a gyermekét. A családok sokfélék, a tragédia nem tesz különbséget közöttük, önök miért tesznek?  kérdezte.

Novák Katalin, az Emmi családügyi államtitkára szerint a DK-nak kellene szégyellnie magát, mert a határon túli magyarokat nem tekinti a magyarság részének. Elmondta, míg 2005 és 2010 között 15 százalékkal, addig 2010-től a mostani döntéssel együtt 270 százalékkal emelkedik az ápolási díj. Azok, akik nem a gyermekeiket ápolják 30 százalékos emelésben részesülnek több lépésben, először 15 százalékkal - mondta. Hozzátette: az önellátásra képtelen gyereküket ápolók juttatását 100 ezer forintra emelték, majd tovább emelik az ápolási díjukat a minimálbér összegéig.

A képviselő a választ nem fogadta el, a Ház 109 igen, 39 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta.

LMP: mikor kapják meg a Honvédkórház dolgozói a megígért béremelést?

Demeter Márta (LMP) arra várt választ, mikor kapják meg a Honvédkórház dolgozói a megígért fizetésemelést. A kórház sürgősségi centruma mára az összeomlás szélére került, a megígért béremelést pedig többen nem kapták meg  mondta. A Honvédkórház több mint egymillió emberért felel a területi kötelezettség és az igényjogosultak alapján  hívta fel a figyelmet.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azt válaszolta: Demeter Márta felszólalása minden alapot nélkülöz, rosszindulatú, az LMP-s képviselőnek "halványlila gőze sincs" arról, mi van a Honvédkórházban. Az intézményben ugyanis nemhogy válsághelyzet nincs, hanem épp az ellenkezője az igaz, minden pótlékot, béremelést megkaptak az orvosok időben, a kórház vezetése és a tárca pedig mindent megtesz a dolgozók megbecsüléséért  közölte.

Demeter Márta nem fogadta el a választ, a Ház viszont 111 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett jóváhagyta.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink