hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kásler szeretetről, hitelességről az Országgyűlésben

Várólistákról, a kormánytagok egészségügyi ellátásáról is kérdeztek a képviselők hétfőn a Parlamentben, Kásler Miklós is válaszolt.

Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy Rétvári Bence korábbi közlése szerint dicséretesen csökken a várólistákon sorban állók száma, és 28 ezren várnak különböző műtétekre. Ugyanakkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján 36 ezres szám szerepel. Példaként hozta többi között, hogy az államtitkár közlésével szemben térdprotézisre 137 nap helyett 340-et kell várni, csípőprotézisre 104 nap helyett 279-et. Mi az igazság? – kérdezte a szocialista politikus.

Rétvári Bence szerint az ellenzéki képviselő alapfogalmakat kevert össze. Felidézte, hogy a szocialisták nem hoztak létre országosan, az interneten követhető nyilvántartást, meghagyták az intézmények által vezetett kockás füzetek rendszerét, valamint az egészségügy fizetőssé tételével akarták távol tartani az embereket. Az államtitkár megjegyezte: a várólista-nyilvántartás létrehozásakor, a szocialisták kormányzása végén 71 903-an szerepeltek rajta.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 112 igen, 26 nem szavazattal jóváhagyta azt.

Az azonnali kérdések között a jobbikos Stummer János az Emmi miniszterét, Kásler Miklóst szólította meg. Arról beszélt, Kásler 4 hónapja tette le miniszteri esküjét, és tudta, hogy mit vállalt. A kérdés pedig, hogy hogyan számol el ezzel a négy hónappal, miközben ezrével hiányoznak a tanárok az iskolákból, komplett osztályok mondanak fel kórházakban, és bement-e Orbán Viktorhoz azóta, hogy harcoljon azokért az emberekért, akikért felelősséget vállalt.

Kásler Miklós válaszát az Index idézi szó szerint:

"A képviselő úr a konkrét kérdéseire nagyon sokszor választ kapott, a felelősségre eddig még nem. Az én megközelítésemben minden ember felelős magáért, felelős a családjáért, felelős a nemzetéért és felelős az emberiségért. Ezen túlmenően minden magyar felelős minden magyarért, mi tehát önökért is, és önök miértünk is. 26 évig közvetlenül feleltem sok ezer általam kezelt betegért és feleltem az évente intézetemben kezelt 700 ezer betegért. A magyar kormány felelős a nemzet jelenéért és jövőéért. A magyar ellenzék ezen túlmenően a kormány tevékenységének építő és segítő véleményezéséért, a destrukció, a zavar és a káosz elkerüléséért. Klebelsberget idézem ide: mindnyájan viseljük felelősségét annak, amit tettünk, vagy elleneztünk, amit írtunk, vagy mondottunk, mert az megvan és meg nem változtatható. Mindenki a saját felelősségét a lelkiismerete szerint értelmezi, és teljesíti a törvénynél magasabb etikai szinten. A lelkiismeret olyan kategória, amely azt jelenti, hogy minden viszonyok között, minden gondolatommal a belőle fakadó tettekkel, minden önös érdek nélkül szolgálom embertársaimat. Ezt tettem 26 évig, és ezen nem fogok változtatni. Szeretetből tettem, mert ez az emberi élet legmagasabb minősége. El kell számolnom a saját lelkiismeretemmel, el kell számolnom az utókor véleményével és a végső ítélettel, mert egyszer mindenki megmérettetik. Ipoly Ágoston után szabadon mondom, hogy úgy élek, mintha minden Istentől függne, és úgy dolgozom, mintha minden tőlünk függne. Ez hitelesít engem."

A jobbikos Stummer nem fogadta el a választ, hiszen ő konkrét kérdést tett fel, volt-e az elmúlt 4 hónapban a miniszterelnök dolgozószobájában azért, hogy harcoljon azokért az emberekért, akikért felelősséget vállalt.

Az Emmi-vezér válaszában azt mondta, szabad ország, mindenki azt mond, amit akar. Ő a miniszterelnök úrral elég sokat konzultált, ezeket a problémákat ő is, és a miniszter is ismeri, és ha figyelemmel kíséri a dolgokat a jobbikos képviselő, akkor a választ önmagának meg tudja fogalmazni.

A napirend elfogadása után az egészségügy állapotáról  László Imre (DK) azt a kérdést tette fel, hogy mikor akar a kormány a folyamatosan romló egészségügyi helyzeten javítani. Magyarországon ma 330 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van – a számuk folyamatosan nő , továbbá óriási a hiány a fogorvosi praxisokban, a mentőszolgálatnál pedig tömeges az elvándorlás.

Rétvári Bence Emmi-államtitkár azt felelte: míg László Imre korábban kiállt a vizitdíj mellett, addig a mostani kormány emelte a praxisok támogatását, segíti a praxisvásárlást és a háziorvosok letelepedését, a rezidenseket pedig ösztöndíjjal támogatja.

László Imre a választ nem fogadta el, de a Ház megszavazta: 110 igen szavazattal, 28 nem ellenében.

Az Országgyűlés hétfőn este öt ellenzéki javaslat tárgysorozatba-vételi kérelméről tárgyalt. Az MSZP második, a politikai vezetők egészségügyi kiváltságainak eltörléséről szóló javaslatát Korózs Lajos ismertette. Az ellenzéki politikus igazságtalannak nevezte, hogy a politikai vezetők a Semmelweis Egyetemen és a Honvédkórházban kaphatnak soron kívüli ellátást, miközben ugyanezen intézményekben az állampolgárok több órát kénytelenek sorban állni.

Kovács József (Fidesz) felszólalásában hangsúlyozta, a szocialista-liberális kormányok idején a jelenlegi összeg dupláját költötték az állami vezetők kiemelt egészségügyi ellátására. A kormánypárti politikus részletkérdésnek nevezte a javaslatot, amelynek tárgysorozatba-vételét nem támogatják, emellett fontosnak nevezte, hogy a vidéki és fővárosi egészségügyi ellátás fejlesztésére 1200 milliárd forint jut az ágazat folyamatos béremelése mellett.

(forrás: MTI, Index)
hirdetés

Könyveink