hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Orvoshiánnyal küzdenek a háziorvosi ügyeletek

Bajban a sürgősségi háziorvosi ellátás: már korábbi óradíj duplájáért is nehezen találnak ügyeletet vállaló orvost, írja a Magyar Hang.

Az ügyeleti ellátás nehézségeiről évek óta beszélnek a szakemberek. Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. ügyvezetője Kissné Legeza Zsuzsa egy, az önkormányzatok részére küldött levelében felidézi: miközben a kormány – felismervén az egészségügyi ellátásban dolgozók alacsony jövedelemszintjét – három év alatt a szakdolgozók bérét 89 százalékkal, míg az orvosokét 79 százalékkal emelte, az ügyeletek finanszírozásának emelése elmaradt. Ez komoly bérfeszültséget okozott, ami csak fokozza az egyébként is jelentős orvoshiányt.

Hiszen ahová nappalra sem találnak orvost, oda éjszakára sem. Ügyeletet ugyanis jellemzően nem a háziorvosok vállalnak, hanem más területekről érkező szakorvosok, mentőorvosok, pályakezdők és olyanok is, akik kifejezetten az ügyeleteken dolgoznak. Mindez pedig tovább húzza felfelé az óradíjakat.

Berényi András, Hosszúpályi fideszes polgármestere a Magyar Hang érdeklődésére azt mondta, míg hét éve még kétezer forintos óradíjért is kaptak ügyeletes orvost, ma már ennek a duplájába kerül. És mivel 2005 óta nem történt érdemi ügyeleti alapdíjemelés, a készenlétet ellátó cégeknek maguknak kell a magasabb orvosi bért előteremteni. Ezt pedig a finanszírozásukat adó „másik lábtól”, az önkormányzatoktól kénytelenek a szolgáltatási díj emelésével kérni (Derecskén tavaly év közben is emelkedett.)

Az 5600 lelkes Hosszúpályi esetében például az eddigi évi 3,2 millió forint helyett 24 milliós kiadást jelentett volna, amit azonban az önkormányzat nem tudott vállalni. A polgármester elárulta, a helyiek azt mondták neki, inkább épüljön járda, és legyen a köves út felújítva, de 24 millió forintért ne „altassák” az ügyeleten az orvost. Utalva arra, hogy gyakran munka nélkül telt az ügyelet. Ha valakinek baja van – fogalmazott Berényi –, megvárják, amíg Derecskéről kiérnek. Ha sürgős eset fordul elő, akkor pedig a mentőt riasztják. A településvezető az eltelt másfél hónap tapasztalatairól azt mondta, ugyan hallott elégedetlenkedő hangokat, konkrét panasz az ügyelet átszervezése miatt nem érkezett hozzá.

Egy derecskei háziorvos arra felhívta a figyelmet, hogy ha egy háziorvos ügyeletet vállal, az mindenképpen jogsérelemmel jár: a betegé azért, mert neki joga van a pihent orvoshoz, az orvosé pedig azért, mert neki pedig a szabadidőhöz, a pihenéshez. Ez azonban csak akkor valósítható meg, ha van elegendő orvos.

(forrás: Magyar Hang)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés