hirdetés
2020. július. 12., vasárnap - Izabella, Dalma.
hirdetés

 

Tudomány

Öregedést lassító fehérje

Német kutatóknak sikerült újabb lépést tenniük az öregedés lassítása irányában: a p53-as fehérje úgy lassítja a szövetek és szervek leépülését, hogy védi azok megújulási mechanizmusát.
hirdetés

E fehérje mindegyikünk szervezetében megtalálható, hatása azonban a korral alábbhagy. Ezt a folyamatot szeretnék megállítani az ulmi egyetem molekuláris biológusai a Max Planck őssejtkutatási csoporttal együttműködve – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Az emberi szervezetben az őssejtek felelősek a szövetek és szervek regenerációjáért. Amennyiben ezek az élet folyamán károsodnak, a szervezet kevésbé hatékonyan tudja csak „javítgatni” a keletkezett hibákat. A p53 feladata, hogy a károsodott őssejteket megsemmisítse, és ezzel javítsa a szervezet regenerációs képességét.

A káros őssejtek elpusztításával a fehérje egyrészt megakadályozza, hogy hiba csússzon a szövetek és szervek javításába, másrészt a megmaradt ép őssejteknek így több helyük lesz, és feladatukat hatékonyabban tudják ellátni – magyarázta Lenhard Rudolph, a kutatócsoport vezetője.

A fehérje különösen az intenzíven regenerálódó szöveteknek és szerveknek válhat hasznára, mint amilyen például az immunrendszer, a vér, a bőr vagy a belek. Az izmok is profitálhatnak belőle valószínűleg. A szívre és az agyra azonban, ahol csekély a regeneráció üteme, feltehetően kisebb hatással van.

Rudolph azonban nem hiszi, hogy az élet fonalát jelentősen meg tudná nyújtani e megoldás. Ebben ugyanis több különböző tényező játszik közre. Ahhoz azonban hozzájárulhat a p53, hogy javuljon az idős emberek életminősége. Rudolph szerint a fehérje aktivitását növelő hatóanyagok 5–10 éven belül rendelkezésre fognak állni.

Tanulmányukhoz a kutatók genetikailag módosított egereket vizsgáltak, amelyeknek bélrendszere nem tudott előállítani p53-at. A kísérleti állatoknál halmozottan fordultak elő változások az örökítőanyagban, ezenkívül pedig a szerv idő előtt felmondta a szolgálatot.

MTI

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink