hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Orbán tanácsadója marad Maróth Miklós

Azt mondja, senkitől sem kapott utasítást vagy javaslatot, hogyan alakítsa át a rendszert, ahogy meg sem kérdezték tőle, mielőtt kinevezték. Pedig van egy víziója. A hvg.hu interjúja Maróth Miklóssal.

Gondolkodott azon, hogy elfogadja-e a felkérést?

Azon nem tanakodtam, lehetett már érezni korábban is hogy ez egy lehetséges szándék, mert többen is megkerestek előzetesen az ügyben.

Mikortól tudta?

Nem tudtam, csak sejtettem. Nagyjából azóta, amikor kiderült, hogy elviszik az egész hálózatot. (...)

Azt tudja, hogy miért önt választották?

Annyit tudok, hogy mindenképp bölcsészben gondolkodtak.

Miért?

Soha nem tettem föl ezt a kérdést.

Megkérdezték, hogyan képzeli el a rendszert?

Nem.

Palkovics Lászlótól kapott iránymutatást arra, milyen területeken kellene javítani, vagy önnek vannak saját elképzelései a hatékonyabb működésről?

Senkitől sem kaptam utasítást vagy javaslatot. Az irányítótestület 13 tagból áll, akiknek különféle elképzeléseik lesznek, különböző irányokból látják ugyanazt a kérdést, amit egy közös munka eredményeként egységbe kell foglalni. Elsőrendű feladatom ennek az egységnek a megtestesítése lesz. Az én elképzelésem az, hogy közelebb kell hozni az egyetemeket a kutatóhálózatokkal, utóbbiakat be kell kapcsolni az oktatásba, akár a doktori képzésbe. Az egyetemeknek nagyon hiányoznak a kutatási eredmények. (...)

2019 áprilisától tanácsadó. Ön szerint ezt nem írja felül az elnöki pozíció?

Addig nem mondtam igent, míg meg nem kérdeztem tőle, hogy nem írja-e felül. Azt mondta, nem.

De ön sem tartja összeférhetetlennek? Pont az a vád a testülettel és az egész átalakítással kapcsolatban, hogy itt az lesz majd, amit a kormány mond. Ha ön továbbra is a miniszterelnök tanácsadója marad, ez a vélekedés nem enyhül.

Nem Orbán Viktort képviselem a testület élén, hanem a tanácsadója vagyok. Az két külön dolog, én önállóan gondolkozom. A miniszterelnökről van egy mumuskép, de ő nem azon tanakodik egy sötét szobában ülve, hogy hogyan törjön borsot a magyar kutatók orra alá. Stratégiai döntéseket hoz, legutóbb arról beszélt, hogyan képzeli el a fejlődést 2030-ig. (...)

A teljes interjú

 

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink