hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

A kutatók munkájába nem szól bele a kormány

Várhatóan létrejön egy tudósokból álló testület, amely megfogalmazza: mely kutatások fontosak – mondta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnöke, Maróth Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában.

Maróth Miklós az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, a politika adja a pénzt a kutatásokra, így joga van arra, hogy prioritásokat fogalmazzon meg, de az egyes kutatók munkájába nem akar beleszólni a kormány. Úgy vélte, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának át kell pozicionálnia magát, meg kell találnia helyét az új viszonyok között, az MTA-nak a minőségellenőrzés letéteményesének kell maradnia.

Legalább öt évbe telik, hogy kiderüljön, hatékony volt-e a kutatás rendszerének átalakítása – jelentette ki, és azt is elmondta, hogy az akadémiai kutatóintézeteket átvevő szervezet vezetői egy évet kaptak arra, hogy tájékozódjanak, és teljes lendülettel tudjanak dolgozni, addig nem döntenek emberek sorsáról.

Az intézetek, kutatóhelyek ugyanabban a szerkezetben kerülnek át, ahogyan most vannak, és az intézeti vezetők szerződésének feltételei is csak hosszabb távon változnak majd. Költöznie sem kell senkinek, minden kutatócsoport ott dolgozik tovább, ahol eddig.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink