hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Önkormányzatnak sem iskolája, sem kórháza nem lehet

Jelentős feladatoktól esnek el az önkormányzatok a jövőben: nem tarthatnak fenn kórházakat, sem iskolákat - írja a Napi Gazdaság.

Az alap egészségügyi ellátás és óvodai ellátás marad csak náluk. A megyei jogú városok különleges státusza megszűnik, azok a megyéikbe olvadnak.

Az önkormányzati törvény előkészítése hónapokkal ezelőtt kezdődött, ennek során a hét és az újonnan alakult budapesti önkormányzati szövetséggel egyeztettek - kezdte Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára az önkormányzati törvény új koncepciójának bejelentését. Abban minden érintett egyetértett, hogy változtatni szükséges. Ne a napi finanszírozási kérdés legyen a középpontban, hanem az állampolgárok érdekeinek szem előtt tartása.

A kormány tegnap egy határozatot fogadott el, amely az átalakítás koncepcionális elemeit tartalmazza. Továbbra is megillet minden közösséget az önkormányzás joga lélekszámtól függetlenül. Kérdés, hogyan lehet szétválasztani az állami, közigazgatási feladatokat a valóban önkormányzatiaktól. Könnyű volt eddig az államnak feladatokat átadni forrás nélkül. Most már az ellátás került veszélybe, ezt újra kell gondolni - mondta Tállai.

Feladatokat vesz át az állam

Önkormányzati feladat marad a településfejlesztés, üzemeltetés, az alap egészségügyi ellátás, továbbá a járóbeteg-ellátás akkor, ha az nem kórházzal integrált. Az óvodai ellátás is önkormányzati feladat marad, az alapfokú oktatást azonban az állam veszi át.

A kultúra területén az alapvető feladatok helyben maradnak - mozi, színház fenntartás, helyi gyűjtemények óvása. A szociális ellátásban az az elv, hogy a gyerekek ellátását az állam az idősek és elesettekét pedig az önkormányzat látja majd el. A sport, ifjúság, környezetvédelem, lakáskezelés továbbra is helyi feladat marad.

A feladatok részletezését az egyes ágazati törvények határozzák majd meg, vagyis a végleges munkamegosztás több szaktárca feladata lesz - mondta Tállai.

A teljes cikk a Napi Gazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés
hirdetés

Könyveink