hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ombudsman járt a Merényiben - Őrzi debreceni titkát a minisztérium

Kis létszámú személyzet, alkalmatlan körülmények, „katasztrofális higiéniai állapotok” – idézi a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriai osztályáról szóló ombudsmani jelentést a Magyar Hírlap.

Székely László a jelentésben megállapította, az „ápolószemélyzet jelentős leterheltségét előidéző létszámhiány veszélyezteti az alaptörvény embertelen, megalázó bánásmód tilalmának gyakorlati érvényesülésre vonatkozó részét”. A higiéniai szempontokra kitérve a jelentésben az olvasható, hogy a zárt részlegen a látogatáskor erős vizelet és széklet szag terjengett, a mosdóhelyiségből folyt a szennyvíz, több kórtermet is elárasztva, a folyosó nagyobb szakaszán pedig pár centiméternyi szennyvízben lehetett csak közlekedni. A személyzet egyik tagja szerint a dugulás mindennapos, az illemhelyiségek koszosak, nincs rajtuk ülőke, és nem zárható az ajtajuk. A kórtermek túl kicsik ahhoz képest, ahány beteget elhelyeznek bennük, nyáron pedig a meleg és a betűző napfény ellen az ápolók ágyneműből készítenek függönyt. Az ebédlőben arra hívták fel a figyelmet, hogy eső idején a betegek fejére csorog a víz, illetve vízgyűjtő vödröket kell kerülgetni.

A tárgyi feltételekre vonatkozóan az ombudsman a közzétett jelentésben megállapította azt is: „A hiányosságok a zárt részleget alkalmatlanná teszik arra, hogy pszichiátriai osztályként vagy bármely más kórházi osztályként működjön” – olvasható a magyarhirlap.hu-n.

A biztos teljes jelentése innen tölthető le.

*

Az MNO arról ír, hogy nem árulja el az Emberi Erőforrások Minisztériuma annak a vizsgálatnak az eredményét, amely a Debreceni Terápiás Házban történt jogsértések miatt indult. Az ombudsman tárta fel (így számolt be erről a Medical Online), hogy az intézményben jogszerűtlenül korlátozták a fogyatékkal élők és pszichiátriai betegek személyi szabadságát. Czibere Károly államtitkár az MNO cikke után vizsgálatot rendelt el az intézményben, azonban – mint a lap írja  – hiába kérdezik már egy hónapja az Emberi Erőforrások Minisztériuma felelős államtitkárságát a fenntartói vizsgálat eredményéről, holott az államtitkár június 9-én adott nyilatkozatában két héten belül eredményeket ígért az ügyben. A minisztérium még azt sem árulja el, lezárult-e a vizsgálatolvasható az mno.hu-n.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink