hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Elfogadhatatlan körülmények között tartják a pszichiátriai betegeket Szentgotthárdon

Nem megengedhető szankcionálási gyakorlatot folytat a betegekkel szemben a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthona – idézi az alapjogi biztos jelentését az MNO.

Székely László azért indított vizsgálatot a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában, mert az intézmény több lakója panaszbeadvánnyal fordult hozzá. Az intézményben jelenleg 733 krónikus pszichiátriai beteget gondoznak bentlakásos formában, ezzel – az OPNI bezárása után – ez Magyarország és egyben az EU legnagyobb pszichiátriai betegeket gondozó intézménye. A lakók mintegy 72 százaléka krónikus skizofrén beteg, ők az egészségügyi és a szociális intézményrendszer más szintjein már nem láthatók el önmaguk vagy környezetük veszélyeztetése nélkül.

Az intézményben állandósult az ellátó személyzet hiánya, jelenleg is 25 szakmai álláshely betöltetlen, amelyre nincs egyáltalán jelentkező, így előfordul, hogy már nappal is csak ügyeleti ellátást nyújtanak.

Az intézmény üzemorvosa szerint a szombathelyi Markusovszky Oktató Kórház szinte rendszeresen „ad vissza” kórházi kezelésről az intézetbe lázas, infúzióra kötött, vagy épp fertőző betegséget hordozó lakókat.

Az ombudsman megállapította, hogy a demens páciensek osztálya túlzsúfolt, 6-8-10 ágyas szobákban vannak a betegek, a létszámhiány miatt ráadásul az éjszakai ügyeletet részlegenként egyetlen ügyeletes nővér vagy ápoló látja el.

Arra is rámutatott, hogy az intézményben szokásjogi alapon alkalmaznak elfogadhatatlan  szankciókat a szabályszegő viselkedési formákért. Miként példaként jelezte: egy szociális intézményben élő embert meghatározott ruházat viselésére kötelezni pusztán amiatt, hogy ne menjen ki az intézményből, embertelen és megalázó. Szerinte a megtorló jellegű büntetések helyett preventív megoldásokat kellene alkalmazni – olvasható az mno.hu-n, ahol fenntartó véleménye után is érdeklődtek, de Balog Zoltán miniszter tárcája nem reagált az ombudsman észrevételeire.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink