hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Oltás a fejlődő világ gyermekeinek

Tíz éven keresztül 600 millió dózis pneumococcus-vakcina jut el 40 fejlődő országba öt iparilag fejlett ország és egy alapítvány révén.

Ahogy arról a worldpharmanews.com beszámol, Kenya az első afrikai ország, amely bevezeti immunizációs programjába a GSK pneumococcus elleni vakcináját – a feltörekvő piacok iránti elkötelezettség jegyében létrejött Advance Market Commitment (AMC) révén.

Az AMC – amelynek pénzügyi hátterét öt állam, Anglia, Kanada, Oroszország, Norvégia és Olaszország, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány biztosítja – célja, hogy a világ legszegényebb országaiban élő gyerekek olcsón juthassanak védőoltáshoz.

Pneumococcus által okozott fertőzésben évente 1 millió gyerek hal meg

2010 márciusában az AMC szerződést kötött a két pneumococcus-vakcina-gyártóval, a GSK-val és a Pfizerrel, aminek révén tíz éven keresztül mindkét védőoltásból 300 millió dózis fog eljutni 40 fejlődő országba az iparilag fejlett országokban felszámolt ár tizedéért. Az olcsóbb árhoz az is hozzájárul, hogy az óriási mennyiségre kötött, hosszú távú szerződés révén a gyártók maguk is csökkentik áraikat. A program maga 2011. február közepén Kenyában el is indult, és hozzátartozik a helyi egészségügyi személyzet képzése is.

A Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) tüdőgyulladáson kívül egyéb életveszélyes betegségeket is kiválthat, így például meningitist, okozhat bakteriémiát, és felelős kevésbé súlyos, de igen gyakori kórképekért is, mint középfülgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, bronchitis.

Pneumococcus által okozott fertőzésben évente 1 millió gyerek hal meg, főleg az iparilag fejletlen országokban.

 

Dr. Kazai Anita

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés