hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

OEP: áprilistól olcsóbb több mint hatszáz gyógyszer

Áprilistól átlagosan 232 forinttal olcsóbb több mint hatszáz gyógyszer az új referenciaárak meghatározása nyomán - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Az árváltozás népegészségügyi megbetegedések kezelésére szolgáló szereket érint. Ezek között vannak antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint-csökkentők, epilepszia, asztma, csontritkulás, illetve depresszió elleni szerek, szív- és érrendszeri gyógyszerek, továbbá a központi idegrendszerre, gyomor- és bélbetegségekre ható szerek, pajzsmirigy kezelésére szolgáló készítmények és urológiai szerek.

Amint arról a MedicalOnline február elején beszámolt, az OEP a hatályos jogszabályoknak megfelelően negyedévente új úgynevezett referenciaárat határoz meg azon gyógyszercsoportok esetében, amelynek készítményei azonos hatóanyagot tartalmaznak vagy azonos terápiás csoportba tartoznak. (A február elején nyilvánosságra hozott listát itt olvashatja!) Az a gyógyszer válhat referenciatermékké, melynek meghatározott forgalma volt az elmúlt negyedévben és az ára a legalacsonyabb az adott gyógyszercsoportban. Az OEP e legolcsóbb készítmény árához igazítja a százalékos támogatási kulcsot - tette hozzá az egészségbiztosítási pénztár.

Példaként említette: ha egy 100 forintos készítményhez 70 százalék támogatást ad a biztosító, s a készítmény helyettesíthető egy 110 forintos szerrel, az OEP ahhoz is csak 70 forint támogatást nyújt. Ha a beteg az olcsóbb helyett mégis a drágább terméket választja, a különbözet őt terheli. Ez az úgynevezett fix támogatás.

Az úgynevezett fixesítési eljárásba a több hatóanyagot is tartalmazó, kombinációs készítményeket is bevonták, így az átlagos árváltozás által érintett több mint hatszáz készítmény körében ezek is benne vannak - áll a közleményben.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink