hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nyomozás hálapénz miatt

Egy tucat gyógyszergyártó óriásvállalat ellen indított nyomozást az amerikai igazságügyi minisztérium, mert állítólag megszegték a korrupcióellenes törvényt, és nagy összegű hálapénzt fizettek azoknak a külföldi orvosoknak, akik hazájukban az adott gyógyszercég készítményeit írták fel betegeiknek - írja a Magyar Nemzet.

A hírt a múlt hét végén egy volt magas beosztású ügyész szivárogtatta ki.

 Külföldi orvosoknak kifizetett hálapénzek ügyében indult amerikai szövetségi nyomozás mintegy tucat gyógyszergyártó ellen – állítja Kirk Ogrosky. A volt magas beosztású ügyész, aki jelenleg egy washingtoni, gyógyszerkészítményeket és gyógyászati segédeszközöket képviselő ügyvédi iroda munkatársaként dogozik, úgy véli, az elmúlt időszakban látványosan megnövekedtek a külföldi országokban praktizáló orvosok Egyesült Államokból érkező illetményei, ami feltűnt az illetékes hatóságoknak. A The New York Times napilap egyik internetes naplója szerint a kifizetések ráadásul a klinikai teszteknél is egyre inkább elszaporodtak. A brit Financial Times gazdasági napilap ugyancsak idézte Kirk Ogroskyt, aki azt is elmondta, hogy ha fény derül a klinikai teszek ilyen típusú finanszírozására, az ügyészség kifejezetten agresszív ellenlépéseket tesz a szóban forgó globális gyógyszeripari szereplők ellen.

A vállalatok listája eddig még nem ismert

A brit The Independent szerint a vizsgálat érinti a két legnagyobb brit gyógyszeripari szereplőt. Az ellenőrzést idén márciusban kezdeményezték, miután a külföldi lobbitevékenységet és korrupciót figyelő amerikai hivatal szerintük gyanús tevékenységekkel kapcsolatban figyelmeztette a washingtoni igazságügyi minisztériumot. Kirk Ogrosky a nyomozásról szólva megjegyezte, az amerikai hatóságok értesítették a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) is, szenteljen különleges figyelmet az ügynek. A The New York Times szerint amennyiben a vádak bebizonyosodnak, a gyógyszervállalatok súlyos, dollármilliókra rúgó bírságok elébe néznek.

Az Egyesült Államokban bevett gyakorlatnak számít, hogy az orvosok szaktanácsadói szerződést kötve különféle gyártók gyógyszerkészítményei mellett lobbizhatnak, és ezeket legális körülmények között ajánlhatják betegeiknek. Így a gyógyszervállalatok sem közvetlenül receptírás után fizetnek hálapénzt. Az amerikai gyakorlattal szemben azonban számtalan országban – ahol az orvosok állami alkalmazottként dolgoznak – az ilyen jellegű tevékenység teljes mértékben illegális.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés