2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nyitottak az önkéntesek fogadására az egyetemi klinikákon

Nyitottak az önkéntesek fogadására az orvostudományi egyetemek klinikáin, elkezdődött a toborzás, a Semmelweis Egyetemen már a segítők alkalmazása is, közölték a felsőoktatási intézménye.

A Szegedi Tudományegyetemen felmérik a veszélyhelyzetben a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban felmerülő feladatok ellátására vállalkozó önkéntesek létszámát. Az egyetemen dolgozó egészségügyi és nem egészségügyi végzettségű dolgozók, beleértve az igazgatásban foglalkoztatottakat is, az adott szervezeti egység vezetőjénél, a hallgatók online felületen jelentkezhetnek önkéntes segítőnek. Az igényeknek megfelelően a klinikai központ a kiválasztott egyetemi polgárokkal önkéntes segítői jogviszonyt létesít.

A Semmelweis Egyetem az elsők között szervezte meg az önkéntes segítők felvételét a mindenkori járványügyi helyzethez igazodva. Mind központi, mind az egyes klinikák szintjén folyamatosan zajlik oktatásuk, és a mindenkori helyzethez illeszkedően segítői alkalmazásuk.

A Debreceni Egyetemen is megkezdődött az önkéntes segítők bevonása a veszélyhelyzet kezelésével összefüggő munkákba, közölte az intézmény sajtóirodája. Első lépésként a hatodéves, szigorló orvostanhallgatókat toborozzák. Eddig 75 (61 magyar és 14 külföldi) hallgató regisztrált a belgyógyászat, a gyermekgyógyászat, a sebészet, a szülészet, a neurológia és a pszichiátria területén. Őket bevonják a napi munkába, és hamarosan megkezdődik a veszélyhelyzet kezelésével kapcsolatos speciális képzésük is. Szükség esetén a debreceni sürgősségi klinikán is szolgálatot teljesítenek majd az önkéntesek.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában az ellátás biztosított. Amennyiben a későbbiekben a helyzet úgy kívánja, a Pécsi Tudományegyetem is kész önkéntesek fogadására, a szakmai szabályok maximális betartása mellett, szakági iránymutatás mentén, tudatta az intézmény.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés