hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Nullás vércsoportot előállító bélbaktériumok

Egy bélbaktériumok által termelt enzim alkalmas arra, hogy A, B vagy AB-vércsoportú vért egyaránt 0-s vércsoportúvá alakítson.

A vércsoportok AB0 rendszere az eritrociták felszínén található vércsoport-antigének alapján jött létre. Az A vércsoportúak eritrociái A-antigént, a B vércsoportúakéi B-antigént, az AB vércsoportúakéi mindkettőt magukon viselik, míg a 0 vércsoportú egyének vörösvértestjeinek a felszínén egyik antigén sem található meg. Mivel mind az A-, mind a B-antigén erős immunválaszt vált ki, donorként a 0-s vércsoport a legszélesebb körben alkalmazható.

Korábban is voltak már próbálkozások

A kutatók régóta keresik a lehetőségeket arra, hogy az A, B vagy AB vércsoportú vérkészítményeket 0-s vércsoportúvá alakítsák át. Az eddig elért eredmények távol álltak az ideálistól, ugyanis a korábban vizsgált enzimek nem voltak képesek az A- és/vagy B-antigének tökéletes eltávolítására.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

30-szor hatásosabb a bakteriális enzim, mint a korábban ismertek

Kanadai kutatók metagenomikai módszerrel nemrégiben egy olyan enzimet fedeztek fel és tettek szabadalommal védetté, ami a korábban ismert enzimeknél 30-szor hatásosabban képes a felszíni vércsoport-antigének eltávolítására. Miután rovaroknál és a piócáknál sem sikerült a célnak megfelelő enzimet megtalálni, a bélben élő baktériumoknál bukkantak rá a keresett fehérjére. Valószínűsíthető, hogy mindez a vércsoport antigének valamint a bélfalat beborító és a bélbaktériumok „kihorgonyzását” segítő mucinréteg kémiai szerkezetének a hasonlóságaira vezethető vissza. A mucin mint glikozilált fehérje szénhidrátjai ugyanis hasonlóságot mutatnak a vörösvértestek felszínén lévő vércsoport-antigénekkel.

Tovább fokoznák az enzim hatékonyságát

Az univerzális 0-s vércsoport előállítására alkalmas enzimmel kapcsolatos eredményeiről az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society; ACS) éves, Bostonban tartott ülésén számolt be Stephen Withers kutatócsoportja. Az eredmények publikáció formájában még nem láttak napvilágot. A kutatócsoport úgy véli, hogy az enzim szerkezeti módosításával a felszíni antigének eltávolítása még hatékonyabbá tehető.

Az, hogy a vérkészítmények előállítása során mikor lesz alkalmazható a vércsoport-tulajdonságokat megváltoztató enzim, egyelőre nem válaszolható meg.

 

Forrás:

ACS

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink