hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Non-invazív izomstimuláció paraplégiás betegeknél

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan non-invazív, agy által kontrollált izomstimulációs módszert fejlesztett ki, melynek segítségével paraplégiás betegek minimális segítséggel újra képesek voltak járni.

Egy nemzetközi nonprofit konzorcium a Scientific Reports folyóiratban megjelent cikkében arról számolt be, hogy non-invazív, agy által kontrollált funkcionális izomstimuláció (FES) segítségével két betegük minimális segítséggel ismét képes volt járni. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Aurelie Selfslagh et al, Non-invasive, Brain-controlled Functional Electrical Stimulation for Locomotion Rehabilitation in Individuals with Paraplegia, Scientific Reports (2019).

Világszerte minden évben körülbelül 250–500 ezer ember szenved gerincvelő-sérülést közlekedési balesetek, esések, egyéb traumatikus behatások vagy erőszakos cselekedetek következtében, melynek folyományaként a lézió alatti területeken a szenzoros, motoros és autonóm funkciók súlyosan károsodnak, ezért felfekvéses fekélyek, húgyúti fertőzések és oszteoporózis alakulhat ki.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

Egy nemzetközi nonprofit konzorcium által létrehozott program a Walk Again Project, mely már korábban is igen biztató eredményeket ért el sebészeti úton a gerincvelőbe implantált készülékekkel, most egy invazív beavatkozás nélküli megoldásról számolt be. Az eljárás lényege, hogy a beteg egy elektródákkal gazdagon felszerelt sapkát kap, melyből vezetékek nyúlnak le a megfelelő izmokhoz, izomcsoportokhoz (mindkét lábon 8-8 izomhoz). A sapka egy 16-csatornás EEG készülék, mely egy sokcsatornás funkcionális elektromos stimuláló rendszert (FES – functional electrical stimulation system) vezérel.

A készülék használatát gyakorolni kell, mivel a lábak izomcsoportjait stimuláló elektromos jel úgy keletkezik, hogy a beteg „elképzeli”, hogy lép. Sok gyakorlást, körülbelül 25 foglalkozást igényel az eszköz használatának elsajátítása, de segítségével két beteg több mint 4500 lépést tett már meg. A kutatókat is meglepte, hogy az egyik betegnél a gyakorlás során egyértelmű motoros javulás volt megfigyelhető.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink