2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kitekintő

Nő a HIV-fertőzöttek közt a homoszexuálisok, drogosok aránya

Nő a HIV-fertőzöttek száma a homoszexuálisok, a kábítószer-élvezők és a prostituáltak körében, mert ezekhez a körökhöz tartozók cselekedeteik büntethetősége miatt félnek orvoshoz fordulni segítségért – jelentette ki New York-i idő szerint hétfőn az ENSZ AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szakosított szervezetének (UNAIDS) vezetője.
Michel Sidibe szerint elfogadhatatlan, hogy a világ 85 országában még mindig bűncselekménynek tartják az azonos nemű felnőttek közötti nem kapcsolatot, hét országban pedig halállal büntetik. A tisztségviselő megemlítette, hogy Ugandában éppen most készülnek bevezetni olyan törvényt, amely halálbüntetést helyez kilátásba a homoszexuálisoknak.
 
Aggasztónak nevezte, hogy miközben a UNAIDS szélesíti tevékenységét, és megpróbálja elérni, hogy a HIV-vírus elleni kezelések a világon mindenki számára elérhetők legyenek, egyes országokban olyan törvényeket vezetnek be, amelyek ennek ellenében hatnak. Azt eredményezik, hogy a veszélyeztetett társadalmi csoportok akkor sem élnek a gyógykezelés lehetőségével, ha egyébként tehetnék.
 
„Ragaszkodunk ahhoz, hogy a kisebbségi csoportok tagjainak jogai továbbra is érvényesüljenek. Ha nem tesszük, akkor félő, hogy a járvány ismét terjedni fog. Nem fogadhatjuk el a többség zsarnokságát” – szögezte le Sidibe egy vacsorán, amelyet az ENSZ adott újságírók részére.
 
A világ sok országában (például Kínában, Kenyában, Malawiban) a HIV-fertőzöttek egyharmada homoszexuális férfi, ami azt jelenti, hogy jelentősen nőtt ennek a körnek az aránya a fertőzöttek között. Ezzel szemben több karibi országban, amelyekben nem büntetik az azonos neműek nemi kapcsolatát, arányuk 3 és 6 százalék közötti. Noha az Egyesült Államokban sem korlátozzák a homoszexuálisok jogait, és az amerikai melegközösség volt az első a világon, amely fellépett az AIDS terjedése ellen, tavaly Amerikában az újonnan megfertőződöttek 50 százaléka a homoszexuálisok körül került ki, ami „rémitően magas arány”, sőt a 19–25 év közötti korosztályban ez az arány még magasabb. Sidibe szerint az amerikaiak esetében arról van szó, hogy a fertőzöttek nem tájékozódnak kellőképpen az AIDS elleni küzdelem lehetőségeiről. Hasonló probléma áll fenn Európában és Afrikában is – tette hozzá.
 
Sidibe szerint a drogélvezők körében is magas a HIV-fertőzöttek aránya. A HIV-vel megfertőződő kábítószer-használók közül az új esetek 70 százaléka Kelet-Európában és Közép-Ázsiában fordul elő. Az ügynökségvezető rámutatott: ennek az oka is az, hogy ezekben a térségekben büntetik a drogfogyasztást.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink