hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nincs protokoll kispapa szettre

A magyar kórházakban nincs egységes gyakorlat arra nézve, kapnak-e a látogatók védőruhát a szülészeti osztályokon, írja a Zoom.hu.

Változó a gyakorlat azzal kapcsolatban, miként engedik be a látogatókat a szülőszobába. Az egészségügyi törvény szerint a szülés ideje alatt egy hozzátartozó tartózkodhat bent a kismamával. A többi látogató legjobb esetben is csak a csecsemő világra jötte után mehet be: van ahol kettesével, máshol ennél többen, de olyan kórház is akad, ahol nem egednek be további személyeket. Van, ahol ingyen adják a ruhát mindenkinek, máshol csak automatából lehet megvásárolni. Több helyen hozzájárulnak ahhoz, hogy patikából vigyék magukkal az emberek az öltözetet.

Ha valaki tudatos apukaként előre megvásárolja az úgynevezett “kispapa szettet”, spórolhat egy keveset. Egy gyógyászati segédeszköz boltban apás szülészeti szettként árulják 990 forintért, de a Vaterán már 1290-ért látni ugyanazt az öltözetet. Az apuka-csomag egy nővérsapkát, két szájmaszkot, egy rövid ujjú felsőt, egy nadrágot és egy cipővédőt tartalmaz. A cipővédő gyakorlatilag egy műanyag zacskó, a többi pedig vékony textil.

A Zoom.hu több, nagyobb szülészeti osztálynál is rákérdezett az intézményükben érvényes gyakorlatra, azonban sehonnan nem kaptak választ. Van olyan kórház, amelyik honlapján ad tájékoztatást, de a legtöbb helyen semmiféle információt nem tüntetnek fel. Egészségügyi dolgozók és friss kismamák is Muhi Erika szavait erősítik: úgy tudjuk, a legtöbb helyen elfogadják a bevitt ruhát, de van olyan kórház, ahol ajándékba kapja a szülésen részt vevő hozzátartozó. Sőt, olyan intézmény is akad, ahol elég az utcai ruha és a kézmosás. Ahol pedig fizetni kell érte, ott 2000-2500 forint között mozog az ára.

Lénárd Rita belgyógyász főorvos, az 1001 orvos a hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport alapítója a kollégák visszajelzései alapján úgy tudja, nincs olyan intézmény, amely megszabná, hogy náluk kell megvenni az öltözéket. Szerinte ugyanakkor a védőruha szakmai szempontból önmagában is megkérdőjelezhető. Mint mondta, a szakma vitatkozik azon, hogy például a lábzsák szükséges-e egyáltalán. Azt megerősítette: sokan gondolják úgy, ha valaki egészséges, akkor egy tiszta civil ruha, alapos kézmosás elegendő ahhoz, hogy bemenjen a szülőszobára.

(forrás: Zoom)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés