hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Népegészségügyi prioritás

Rétvári Bence nyilatkozata szerint kiemelt figyelmet szán a kormány a a száj- és fogbetegségek kockázat-csökkentésének, korai felismerésének és kezelésének.

A magyar kormány  által elfogadott, az Egészséges Magyarország 2014-2020 egészségügyi ágazati stratégia 2020-ig meghatározza a népegészségügyi stratégiai célokat és prioritásokat – fogalmazott Rétvári Bence.

Népegészségügyi prioritásként nevesítették a népbetegségek – közte a száj- és fogbetegségek – kialakulása kockázatának csökkentését, korai felismerését és kezelését, az egészségtudatosság javítását a szájhigiéné területén is – fűzte hozzá.

A Széchenyi 2020 program keretében március 1-jén megkezdődött a komplex népegészségügyi szűrések elnevezésű kiemelt projekt megvalósítása – tájékoztatott továbbá. Ennek során a szájüregi szűrést is érintően megtörténik a szűrővizsgálatok szabályozási keretrendszerének kidolgozása jó nemzetközi gyakorlatok, szakmai ajánlások és a hazai szükségletek figyelembevételével, valamint a szűrővizsgálatok hatásosságának, egészséggazdasági vonatkozásainak elemzése, a szájüregi szűrési modellprogram megvalósítása egy közigazgatási egységben, az országosan egységes, megfelelő minőségű kivitelezés előkészítése érdekében.

A megelőzésben, az egészségfejlesztésben, a korai felismerésben, a szűrővizsgálatok terén az alapellátásnak jól megfogalmazott feladatai vannak jelenleg is. Az előrelépéshez szükséges az egészségügyi alapellátásban dolgozó háziorvosok, védőnők, fogorvosok és az iskolaorvosi hálózat aktívabb bevonása, hiszen az alapellátás az egészségügyi ellátórendszer olyan szegmense, amely – lakosság-közeli szolgáltatást nyújtva –képes kapcsolatot tartani a lakosság egészével. Az előbbieket elősegítő, az alapellátás és a népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztését célzó projekthez kapcsolódó kormányhatározat megjelenése folyamatban van – mondta az államtitkár.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.