2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nemzetközi koalíció a béranyaság ellen

A béranyaság veszélyeire kívánják a jogalkotók figyelmét felhívni azok a feminista szervezetek, amelyek Párizsban a francia kormány támogatásával egy nemzetközi koalíciót hívtak életre a nők testének kizsákmányolása és áruba bocsátása ellen.

"A béranyaság érdekében indított mozgalom 2010 óta egyre erősödik, ami számunkra elfogadhatatlan", mondta a francia hírügynökségnek Marie-Josephe Devillers, a béranyaság elleni nemzetközi koalíciót kezdeményező Feminista leszbikusok nevű francia egyesület vezetője. A francia szenátusban szombat délután rendezett konferencián nyolc ország (Franciaország mellett Spanyolország, Kanada, Olaszország, Ausztria, Románia, Svédország és Ausztrália) 21 szervezete alapította meg a koalíciót.

Álláspontjuk szerint a béranyaság "a nők testének ugyanolyan áruba bocsátása, mint a prostitúció". "Azt szokták mondani, hogy a nők beleegyezésével történik, miközben a témáról szóló minden tanulmány rávilágít, hogy a nők indítéka a testük "kölcsönadására" családi nyomáshoz, mégpedig a pénzhez köthető", mondta Marie-Josephe Devillers.     

A béranyaság az európai országok többségében tiltott, Belgium, Hollandia, Nagy-Britannia és Görögország viszont engedélyezi, Európán kívül pedig Kanadában is legális.

A francia parlament elé ősszel kerül a bioetikai törvénytervezet, amely a mesterséges megtermékenyítés engedélyezését kiterjesztené egyedülálló vagy homoszexuális kapcsolatban élő nők számára is. A béranyaságot támogatók azt sürgetik, hogy a javaslatba kerüljön bele a béranyaság engedélyezése is, de ezt a francia kormány többször is kizárta.  

"Egy nő testét arra használni, hogy kihordjon egy gyereket, amelyet utána nem tart meg, az emberi test áruba bocsátásnak kategóriájába tartozik", írta pénteki közleményében Agnes Buzyn egészségügyi miniszter.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink