2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Németország hamarosan dönthet a védőfelszerelések Magyarországra szállításáról

Németország hamarosan dönthet arról, hogy kivételt tesznek az elrendelt exporttilalom alól és Magyarországra szállítják a korábban megrendelt védőfelszereléseket, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető videokonferencián egyeztetett a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), valamint Németország külügyminiszterével. Szijjártó Péter megjegyezte: Prágában rendezték volna meg ma a találkozót, de a koronavírus-helyzet miatt döntöttek a videokonferencia mellett.

A tanácskozásról beszámolva hangsúlyozta: kollégáival tájékoztatták egymást a koronavírussal kapcsolatos helyzetről, a határokon foganatosított intézkedésekről. Kifejtette: Magyarországról az egészségügyi védekezéssel foglalkozó intézmények rendeltek többek közt Németországból védőfelszereléseket, de ott exporttilalom van érvényben ezekre az eszközökre. A külügyminiszter a héten korábban már egyeztetett német kollégájával, aki ígéretet tett, hogy találnak megoldást, hogy ezek az eszközök megérkezzenek Magyarországra. A mostani tanácskozáson a német miniszter közölte, hogy új szabályozást hoztak, amely szerint Németország kivételt tehet a tilalom alól az EU-ba irányuló védőeszközök szállításánál, az ezzel foglalkozó testület létrejött, és remélhetőleg meghozza a döntést, hogy a magyar állami intézmények által megrendelt felszerelések is elindulhatnak ide, magyarázta.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztató végén beszámolt arról is, hogy jelenleg négy országban hat magyar állampolgár van karanténban a koronavírus miatt. A korábban Japánban karantén alá vont hajó személyzetének három magyar tagja elhagyhatta a karantént, a Maldív-szigeteken egy üdülőkomplexumban elrendelt karantént pedig, ahol négy magyar volt, a helyi hatóságok feloldották. Elmondta: jelenleg Szingapúrban és Vietnamban van egy-egy magyar karanténban, mert fertőzött személlyel utaztak együtt repülőgépen. Az Oaklandben kikötött hajón két magyar van, ők a személyzet tagjai, ellátásukról a hajótársaság gondoskodik. A kínai Hupej tartományban két magyar van, sorolta. A tárcavezető kiemelte: minden érintettel tartják a kapcsolatot, a körülményekhez képest jól vannak, minden segítséget megadnak nekik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart, miután hivatalában videokonferencián egyeztetett Németország és a visegrádi országok külügyminisztereivel 2020. március 13-án. MTI/Mónus Márton
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart, miután hivatalában videokonferencián egyeztetett Németország és a visegrádi országok külügyminisztereivel 2020. március 13-án. MTI/Mónus Márton

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink