hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nem ülésre termett az ember

Az ülőmunka nem csak a mozgásszervekre veszélyes, hanem a belső szervekre is rossz hatással van – figyelmeztetnek a Semmelweis Egyetem honlapján.

A gerinc fájdalmas betegségei mellett az agyvérzés, szívinfarktus, szívnagyobbodás és vesebetegség rizikófaktorát is növelheti az ülő életmód. A veszélyekre Dr. Darabosné Tim Irma, a Semmelweis Egyetem ETK Fizioterápiai Tanszék oktatója és Dr. Werling Klára belgyógyász figyelmeztet a semmelweis-egyetem.hu-n.

A helytelen üléskor majdnem kétszeresen terhelődnek a porckorongok, az álláshoz képest. Ha ez a nyomás állandóan és egyenetlenül jelentkezik, kialakulnak a mozgásszervi betegségek, például a porckorongsérv. A rossz tartás az izmokra és a szalagokra is rossz hatással van, ami szintén fájdalmat okozhat. A túlterhelés miatt a szövetek keringése és anyagcseréje is rossz lesz, amely elváltozáshoz vezet, mindez veszélyezteti a csonthártya, az ízületi szalagok, porcfelszínek épségét, kialakulnak a degeneratív elváltozások.

Az ülő életmód az úgynevezett metabolikus szindróma esélyét 26 százalékkal növeli. Az elhízás, a magas vércukor- és koleszterinszint, valamint a magas vérnyomás szövődményei a szív- és érrendszeri betegségek. Ezekhez csatlakozhat egy májbetegség is (a nem alkohol eredetű zsírmáj), amelyből májzsugor, májrák is kialakulhat – olvasható a semmelweis-egyetem.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés