hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nem terjeszthetnek rémhírt a fizetésükről

Kedden délutánra sikerült megnyugtatni az államkincstárnak a kórházigazgatókat, hogy dolgozóik időben megkapják a februári fizetéseiket. Ekkor már a megkérdezettek egyértelműen úgy reagáltak a Népszabadság kérdésére: nem terjeszthetnek rémhírt, ezért nem állíthatják, hogy nem lesz ott időben a pénz alkalmazottaik számláján.

A problémát az okozza, hogy a frissen államosított mintegy 40 kórházban a banki folyószámlák megszüntetése és a Magyar Államkincstárnál (MÁK) újak nyitása nehézségeket okozott.

A fizetések csúszásához egyelőre minden feltétel adott, ugyanis még hétfőn-kedden is tartott a munka, amellyel a kórházak pénzügyesei gyűjtötték excel-táblába a bérszámfejtéshez szükséges béradatokat az államkincstárnak. Ennek ellenére a Népszabadság kérdésére a kórházak felügyeletét ellátó hivatal sajtóosztálya magabiztosan állította: a fizetések körül minden rendben lesz. Az államkincstártól a GYEMSZI-hez érkezett információk alapján a bérkifizetésekben nem várható késedelem. Az államkincstár a januári bérszámfejtéshez kapott adatokból jelenleg állományt készít a hét végére, amelyet ellenőrzésre megkapnak az érintett intézmények. A konkrét utalások ezen ellenőrzött állományok alapján történnek majd, az utalások időpontjáról pedig az intézmények rendelkeznek.

A kórházigazgatók úgy tudják: a hétvégére talán megkaphatják intézményeik a kincstári pénzügyi tranzakciókhoz nélkülözhetetlen terminálokat. Ám ezzel még nincs minden rendben, mert a hozzá tartozó jogosultságot jelentő kártyákra – éppúgy, mint a hagyományos bankkártyákra – továbbra is várni kell.

Danó Anna
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink