hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A tajvani sikermodell: az ember a középpontban

A legfejlettebb technológiai vívmányokat ötvözik az emberközeli szemléletmóddal a tajvani egészségügyben.

A fejlett nyugati országok régóta próbálják ellesni a tajvani egészségügyi ellátó rendszer titkait, amely annak ellenére a világ élvonalába tartozik, hogy ugyanúgy finanszírozási problémákkal küszködik, mint sok másik.  Az erős gazdasági háttér, a komoly kormányzati erőfeszítések és a tajvaniak emberközeli szemléletmódja ugyanakkor egy világszerte irigyelt egészségügyi rendszert tett lehetővé.

Így nem csoda, ha egy külföldön élő tajvani komolyabban megbetegszik, akkor gyakran inkább hazautazik és otthon kezelteti magát. De évről-évre egyre több gazdag kínai, közel-keleti és afrikai páciens utazik a szigetországba, hogy VIP-kezelésben részesüljön. A siker egyik összetevője minden bizonnyal a magas technológiai színvonal és műszaki ellátottság, amely nagy arányban ­– a különféle állami támogatásokban részesülő – hazai gyártóknak  köszönhető.

 

A Karma nem ismer lehetetlent

A tajvani orvostechnikai és gyógyászati segédeszközök innovációs hajtóerejére jó példa a Karma sikertörténete. A cég alapítója, Kenny Chen több mint 25 évvel ezelőtt döbbenten  tapasztalta meg, hogy milyen nehezek és rugalmatlanok a kerekesszékek, miközben egy nőnek segített nagy nehezen betenni rokkant édesapja segédeszközét a kocsi csomagtartójába. Több országból összegyűjtött egy kutató-fejlesztő  csapatot, és elkezdett kerekesszékeket tervezni, gyártani, s azóta több mint száz szabadalmat jegyeztek be. Az általa alapított Karma 2004-ben már egy koreai kerekeszékes férfinak is tudott segíteni egy speciális, „nehéz útviszonyokra” való modellel, hogy megvalósíthassa – lehetetlennek tűnő – álmát: átutazni az Egyesült Államokat, a keleti parttól a nyugatiig.

A Karma ma már több tucat típusú kerekesszéket gyárt, amelyeket a  lehető legnagyobb mértékben próbálnak testreszabni, nem csak a használók egészségügyi állapotát és életkorát, hanem környezetét, életstílusát és pénztárcáját is figyelembe véve. A súlyt nehezebben emelő idősebbeknek például ultra könnyű kerekesszékeket ajánlanak, de különféle modellek közül választhatnak a sportolni vágyók (még az extrém kihívások kedvelői is), az „álló” üzemmóddal rendelkező kerekesszékben pedig számos olyan tevékenység is elvégezhető, amelyre korábban az érinettek nem is gondolhattak.

 

Zsebre tehető gyógyulás

A tajvani innováció fejlettségére jó példa a DigiO2, amely klinikai és otthon használható termékeket egyaránt kínál. A cég mottója, hogy a termékfejlesztés során mindig egyszerűségre törekszenek, de sohasem leegyszerűsítésre vagy lebutításra, szemben az olcsó másolatokat készítő ázsiai cégekkel. A DigiO2-nál az innováció célja, hogy a termékek minél jobban passzoljanak a felhasználók mindennapi igényeihez, az emberek egészségi állapotának és napi rutinjának apró részleteit is figyelembe véve, egyúttal lehetőleg a gyógyászati költségeket is csökkentve.

Ezt a cégfilozófiát testesíti meg például a DigiO2 „mikro” méretű inhalátora (DigiO2® Micro Nebulizer), amely a cég állítása szerint jelenleg a legkönnyebb és leghalkabb gyógyszerporlasztó a piacon. Az aztmában, COPD-ben vagy más légúti megbetegedésben szenvedők számára fontos, hogy a tüneteiket enyhítő porlasztó készülék mindig kéznél legyen, nemcsak otthon, de útközben és a munkahelyen egyaránt. A legtöbb hasonló eszköz mérete ugyanakkor nem igazán felel meg ennek a célnak. A maximális mobilitás érdekében a DigiO2 készüléke tényleg zsebméretű és a súlya mindössze 121 gramm. Ráadásul nem csak elemmel működik, hanem bármilyen USB porton keresztül is feltölthető, ami szintén növeli a hordozhatóságot.

A gyermekek szempontjából pedig egyáltalán nem elhanyagolható, hogy a DigiO2 porlasztója szinte zajtalan, így nem riasztja meg a legfiatalabb pácienseket sem, szemben a gyakran nagyon zajos hasonló készülékekkel. A használata a lehető legegyszerűbb, hiszen egyetlen gombbal lehet működtetni. Az innovatív vibrációs technológiának köszönhetően a készülék kisebb méretű részecskéket képes produkálni, amelyek jobban felszívódnak az emberi szervezetben, és egyúttal jóval kevesebb gyógyszermaradvány vész kárba.

 

Szívőr a háznál

Meglepő módon nem sokkal nehezebb és nagyobb a DigiO2 hordozható, integrált EKG-készüléke sem, amely a váralatlanul fellépő szívrendellenességek diagnosztizálásához nyújt segítséget.  A készülék használata rendkívül egyszerű és kényelmes, 30 másodperc alatt elkészül az eredmény, amely a DigiO2 szerint nagyon pontos. A beteg  természetesen nem tudja kiértékelni a mérési adatokat, azokat mobil technolgiával el kell juttatnia a kezelőorvoshoz, aki azonnal meg tudja mondani, mi a teendő, például kell-e mentőt hívni.

A megelőzésben, a diagnosztizálásban és a szívműtétek utáni beteggondozásban is szerepet kaphat a mobil EKG, amelyet a Tajvani Orvostudományi Egyetem kórházával együttműködve tesztelnek. Mivel a kardiovaszkuláris betegségek világszerte vezető halálozási oknak számítanak, az orvosok nagy reményeket fűznek az új, mobil technológiában rejlő lehetőségekhez. 

(Forrás:  TAITRA, Tajvan elsőszámú kereskedelemfejlesztési non-profit szervezete)

cimkék

hirdetés

Könyveink