hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nem kelendőek a kórházi extrák

A cseh betegek többsége nem veszi igénybe az extra egészségügyi szolgáltatásokat, így a kórházak bevétele is elenyésző ebből a forrásból – írja az eski.hu.

Csehországban 2012. januártól kell díjat fizetnie annak, aki a kórházak standard ellátáson felüli, extra szolgáltatásait (pl. jobb kontaktlencsék, könnyebb gipszek, kényelmesebb kórtermek) szeretné igénybe venni. Egy nemrégiben végzett, országos felmérésből azonban az derül ki, hogy a páciensek többsége nem mutat érdeklődést az extra szolgáltatások iránt.

2012 előtt a betegeknek csak a bizonyos fogászati kezelésekért kellett fizetniük, és nagyon alacsony mértékű co-payment volt érvényben (a háziorvosi vizit esetében 30 cseh korona). Az új rendszer bevezetését követően, januárban és februárban nagy volt az érdeklődés, de a kórházak képviselői szerint kicsi a kereslet az extra szolgáltatások iránt.

Mintegy 30-40 millió cseh korona (345-460 millió Ft) folyt be az elmúlt év első felében az extra ellátások fejében, miközben az egészségügyi rendszer összes költsége mintegy 300 milliárd cseh koronára (3450 milliárd Ft) tehető – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink