hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Európai kitekintő

Egyesült Királyság – A biztosítási csomag meghatározása helyett negatív listát hoznak létre, nem fizetnek például tetoválás eltávolításáért, szépészeti beavatkozásokért és nemi átoperálásért.
Írország – szociális alapú a különbségtétel. A 70 éven felüliek és a szegények számára nincs önrészfizetés.
Németország – a kötelező egészségbiztosító által térített ellátásokért a betegeknek nem kell fizetniük. Valódi katalógus nincs, a magyarországi helyzethez hasonlóan elvi meghatározások működnek – a szolgáltatásoknak minden esetben elégségesnek, célszerűnek és gazdaságosnak kell lenniük.
Szlovákia – a választások előtt úgy tervezték, hogy a 11 ezer kórkép közül 3300–3400-ért átlagosan mintegy 30 százalék körüli önrészt kellene vállalniuk a betegeknek. A co-payment a szolgáltatókat illette volna meg. A bakteriális tüdőgyulladásért például nem kellene fizetni, az influenzavírus által okozottért viszont igen. A heveny hörghurut térítéses, a heveny bronchiolitis ingyenes kategóriába tartozott volna. A mandula körüli tályog gyógyítási költségeit állta volna a tb, de a heveny mandulagyulladásnál önrészt számítottak volna fel a betegeknek.
Szlovénia – A magyar gyógyszer- támogatási rendszerhez hasonló elven kérnek hozzájárulást. A 95 százalékos kategóriába – ahol a beteg legfeljebb a költségek öt százalékát téríti meg – ide tartozik például a szervátültetés, az intenzív terápia és a külföldi gyógykezelés. Nyolcvanöt százalékos tb-támogatás jár a mesterséges megtermékenyítéshez és egyebek között a fogászati kezelésekhez. A betegtől legfeljebb a költségek negyven százalékát kérhetik el akkor, ha nem sürgősségi a betegszállítás.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
(Forrás: ESKI)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés