2021. január. 21., csütörtök - Ágnes.

Nem értenek egyet a háziorvosok Müller Cecíliával

Míg a tisztifőorvos szerint alkalmasak a háziorvosi rendelők a COVID-vakcina beadására, a Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ) alapítója a Népszavának azt mondta, ez nincs így.

Az országos tisztifőorvos szerint a háziorvosok alkalmasak az oltások beadására. Kijelentése meglepő, mert egy háziorvos a közösségi portálon azt írta, csak szerda délben kapott levelet az illetékes kormányhivataltól arról, hogy 16 óráig nyilatkozzon: alkalmas-e a rendelője tömegek oltópontjának? A levél szerint ugyanis a kormányzat 5000 háziorvosi rendelőt jelölt ki erre a célra, ezért érdeklődnek, hogy az övé valóban megfelelő-e.

– A háziorvosi rendelők nagy része biztosan nem alkalmas a feladatra, mert nincs külön fektető, illetve olyan helyiség, ahol az oltás utáni fél órás várakoztatást meg lehet oldani – mondta a Népszavának Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

– Ha csak valaki elájul és ezért tíz perce le kell fektetni, már borul az egész rendszer. Hozzátette: rendelési időben biztosan nem lehet oltani, ráadásul sok helyen váltott műszakban használják az orvosok a helyiségeket. Így az ilyen helyeken oltásra elkülöníthető időszakok sincsenek.

Cserni István szerint a lehetőségeket felmérő levélre nem is nagyon lehet válaszolni, mert sok részlete tisztázatlan a tömeges oltásnak. Így például nem mondta meg még senki, hogy a saját körzetük pácienseit vagy másokat is kell-e oltaniuk. Ahogy azt sem, hogy milyen oltási reakciókkal kell számolni. Mindenki óvatos, a háziorvosok nem tudják, hogy mi is a feladat, mivel állunk szemben. Így azt sem, hogy kié a felelősség, hogyan kerül az oltópontra a vakcina, meddig és milyen körülmények között tárolható. Mindez komoly logisztikát is igényel, amelynek részletei még szintén nem ismertek.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!