2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Hazánk 872 ezer fő oltására elegendő Moderna vakcinát kap

Dinamikusabbá válhat az oltások beadása, fogalmazott az országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki, online sajtótájékoztatóján.

Szerda estig már 31 500 egészésgügy dolgozó kapta meg az oltást és az idősotthonokban is elkezdődött a dolgozók és a lakók beoltása. Müller Cecília közlése szerint Budapesten a Pesti úti és egy újpalotai, továbbá Miskolcon és Pécsett egy-egy idősotthonban kezdték el az oltást: összesen 1226-an jelentkeztek, 779 gondozott és 447 dolgozó. Ilyen hatalmas volumenű oltási program még nem volt Magyarországon. Ez részben a magas kockázati csoporthoz tartozók miatt fontos, részben pedig a logisztikai feladatok megoldásából adódó tapasztalatok miatt.

Az egészségügyi dolgozók oltása a tervek szerint folytatódik, a 25 oltóponton túl már városi kórházakban is oltják az egészségügyi dolgozókat, ahogy érkeznek az újabb oltóanyag-szállítmányok, a kör fokozatosan bővül a szakellátókkal és a háziorvosokkal. Müller Cecília továbbra is arra kérte az oltakozni akaró egészségügyi dolgozókat, hogy a koronavírus-honlapon és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján elérhető online felületen regisztráljanak.

Müller Cecília közölte: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte az amerikai Moderna cég koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájának alkalmazását. Ebből a vakcinából az Európai Unió tagállamai 80-80 millió adagot kötöttek le, Magyarországra 1 millió 744 ezer adagot szállítanak majd, ami 872 ezer ember oltására elég. Ezzel a készítménnyel is bővül a vakcinaellátás és dinamikusabbá válhat az oltásbeadás.

A szakember megismételte: a háziorvosi rendelők alkalmasak az oltások tömeges beadására, hiszen minden feltétel adott; tudják hűteni az oltóanyagot és a sürgősségi ellátásra is fel vannak készülve.

Megerősítette azt is, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagot a gyártó cég alkalmazási leiratának megfelelően használják fel. Ettől Magyarország nem kíván eltérni, hozzátéve, hogy a gyártó akkor garantálja a megfelelő hatást, ha az alkalmazási feltételek szerint használják fel a készítményt. Az adagolás kapcsán elmondta, minden ország ugyanolyan kiszerelésben kapja meg az oltóanyagot: egy ampullában öt ember részére elegendő oltóanyag van. Elmondta azt is, hogy körlevelet írt minden oltópontnak, hogy nem maradhat eloltatlan adag vakcina a nap végére. Az előjegyzési rendszer is azt szolgálja, hogy oltóanyag ne menjen kárba, így az időpontra hívás szisztémájával kiszámítható a vakcinafelhasználás.

Müller Cecília kérdés kapcsán beszélt arról is, hogy aki kér, még kaphat influenza elleni védőoltást. A felnőtteknek adható háromkomponensű oltás 1 millió 357 ezer adagjából még van kétszázezer, a négykomponensű készítményből 103 495 adagot osztottak ki a háziorvosoknak és még 54 ezer adag rendelkezésre áll. Ezen kívül újabb gyártási tétel is rendelkezésre fog állni influenza elleni oltásból, tehát aki szeretne ilyen védőoltást kapni, még kaphat - emelte ki.

A magyar vakcinafejlesztésre irányuló kérdésre elmondta, a Debreceni Egyetem az NNK-val közösen fejleszt koronavírus elleni vakcinát. Ennek az elve az influenzavakcinához hasonló, elölt vírust használnak. Jelenleg az inaktiválás, az élő vírus ártalmatlanítása zajlik, ami egy bonyolult folyamat. Müller Cecília bizakodó, ugyanakkor nem kívánt jóslásokba bocsátkozni a magyar vakcinát illetően. Azonban szerinte fél-egy éven belül gyártani lehet majd ezt a vakcinát.

Arra a kérdésre, hogy indokolt-e még a közterületen elrendelt maszkhasználat, azt mondta, feltétlenül. "A járvány továbbra is velünk van", így a maszkhasználat és az egyéb, higiéniai szabályok betartása is fontos a vírussal szemben.

Mint mondta, messze nem vagyunk a járvány végén, az elmúlt napon 3068 új fertőzöttet regisztráltak, és 127 beteg meghalt. Magyarországon 144 977 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és a gyógyultak száma is növekszik. Jelezte, technikai okok miatt nem került átvezetésre csütörtökön a gyógyultak száma, de ezt a nap folyamán pótolni fogják. Kórházban 5387 embert ápolnak a vírus szövődményei miatt, közülük 367-en szorulnak lélegeztetésre.

Beoltanak egy dolgozót a Pfizer-BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagával a XV. kerületi Olajág Otthonban 2020. január 7-én. MTI/Máthé Zoltán
Beoltanak egy dolgozót a Pfizer-BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagával a XV. kerületi Olajág Otthonban 2020. január 7-én. MTI/Máthé Zoltán

Pénteken derül ki, marad-e a digitális oktatás

Az operatív törzs azt javasolta a kormánynak, hogy a január 11-én lejáró számos intézkedés közül a középiskoláknál hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet, vagyis folytatódjon a köznevelésben és a szakképzésben a digitális munkarend – mondta a köznevelésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón. Maruzsa Zoltán hozzátette: a kormány a többi intézkedéssel együtt határoz majd a kérdésben, és várhatóan pénteken ismertetik a döntést.

Az államtitkár azt kérte az oktatási intézményektől, úgy készüljenek, hogy várhatóan január 11-én még nem áll vissza a jelenléti oktatás a 9-12. évfolyamokon. A járványügyi helyzet javulásával folyamatosan elemezték, vissza lehet-e állni a jelenléti oktatásra január 11-e után, ám a kérdés komoly tanügyi dilemma, mert bár biztosak abban, hogy a jelenléti oktatás eredményessége jobb, látják, hogy az iskolák sok esetben kiválóan biztosítják a digitális oktatást. Emellett a tanulók is megosztottak a kérdésben.

Ugyanakkor nem tanügyi, hanem járványügyi kérdésről van szó, emiatt az ügyben a döntéshozatalt kénytelenek voltak "kicsit elhúzni", ugyanis bár kedvezően alakultak az ünnepek alatti tesztelési adatok, de alacsony tesztelési szám mellett, ezért "az élet újraindulását" is meg kellett várni ahhoz, hogy pontosabb képet kapjanak. Az is befolyásolja a döntést, hogy az Angliában megjelent új vírusmutáció miatt az európai országok jellemzően szigorítanak. A mérlegelés során az óvatosság mellett döntöttünk, hiszen az emberi életek biztonsága a legfontosabb, hangsúlyozta a politikus.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés