hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Négyszázezer idős ember még nincs beoltva

A negyedik hullám küszöbén a vírus delta variánsa fenyeget, ezért nagyon fontos a harmadik oltással megerősíteni minden korosztály immunvédelmét.

Nagyjából 400 ezer idős ember még nincs beoltva  a koronavírus ellen, ők vannak leginkább kitéve a fertőzés súlyos lefolyásának, hívta fel a figyelmet a koronavirus.gov.hu, hozzátéve, hogy Magyarországon a 2,5 millió 60 évnél idősebb ember 84 százalékát már beoltották a koronavírus ellen, sokan már a harmadik vakcinát is megkapták.

A delta vírusmutáns gyorsan terjed és nem zárható ki a negyedik hullám sem. Ezért arra kérik a még beoltatlan időseket és családtagjaikat, hogy fontolják meg újra az oltást és jelentkezzenek a háziorvosnál vagy regisztráljanak az interneten. Az oltásra a legegyszerűbb az interneten jelentkezni, a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. Majd pár nappal a regisztráció érvényesítését követően automatikusan lehet időpontot foglalni a legkényelmesebben elérhető kórházi oltópontra: a www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas linken.

Emellett az idősek a háziorvostól is kérhetik az oltás beadását. Ez esetben a háziorvossal kell egyeztetni az oltás időpontját, helyszínét, a háziorvos dönt az olthatóságról és a vakcináról is. A mozgásképtelen, nehezen mozgó idősekhez a háziorvosok házhoz mennek. Ekkor a háziorvos helyben, papír alapon végzi el a regisztrációt, nincs szükség előzetes internetes regisztrációra.

Somogyi Nóra asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. augusztus 15-én. MTI/Rosta Tibor
Somogyi Nóra asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. augusztus 15-én. MTI/Rosta Tibor

Mivel az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok voltak a másodikak az oltási sorrendben, így az ott élő gondozottak átoltottsága magas. Akik idősotthonban élnek és még nincsenek beoltva, bármikor jelezhetik oltási szándékukat az intézmény vezetésének, és ugyanez a teendő, ha valaki a harmadik oltását szeretné megkapni.

A háziorvosok munkáját több napja több praxisban csaknem száz orvostanhallgató segíti. Őket a kormányhivatalok rendelik ki a háziorvosok mellé előzetes igényfelmérés alapján. A hallgatók olyan háziorvosi praxisokban végeznek oltási, illetve tájékoztatási tevékenységet, amelyek területén a legmagasabb a már regisztrált, de be nem oltott 60 év feletti lakosok száma.

Emellett a Semmelweis Egyetem felhívást intézett a szakorvosképzést most kezdő rezidensei felé, akik a szabályozás szerint önkéntes orvosként vehetnek részt a feladatban.

A harmadik oltással megerősíthető az immunvédekezés

Idős korban a krónikus betegségek mellett az immunmemória csökkenésének gyorsulása miatt is fontos a harmadik oltás felvétele – mondta Murcsek Edit, Katymár község háziorvosa a közmédiának. A Bács-Kiskun megyei település önkormányzati fenntartású idősek otthonának orvosa hozzátette: az intézmény 36 lakója közül 14 ember és egy gondozó kapta meg pénteken a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagját, amelyre szinte mindenki jelentkezett, de az alapimmunizálás is szakaszosan történt, így a harmadik oltás felvételét is így tervezik. A lakókat márciusban az mRNS-alapú Pfizer vakcinával oltották be, most viszont vektorvakcinát, a szintén amerikai Janssen oltóanyagát kapják mindannyian.

Az orvos szerint a harmadik oltás felvétele jelentősen csökkenti az esélyét a vírus közösségben való terjedésnek és a súlyos betegség kialakulásának.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink