2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A cél, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer

Fel kell gyorsítani az oltási kampányt Németországban. Az EU további támogatásokról döntött. Nemzetközi kitekintés.

Fel kell gyorsítani az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni oltási kampányt Németországban, hogy a delta variáns terjedése miatt ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer, mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben, a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. A kancellár kiemelte: igen örvendetes, hogy a hatvan éven felülieknél elérte a 80 százalékot az átoltottság, viszont "rossz hír", hogy az utóbbi hetekben nagymértékben lassult az oltási kampány. Oltóanyagból van elég, és nemcsak saját magát, hanem az egész közösséget védi, aki beadatja a vakcinát, mondta Merkel, aláhúzva, hogy a teljes lakosság körében a jelenlegi 55,1 százalékról jóval 70 százalék fölé kell emelni a teljes oltással rendelkezők arányát.

A korábbiaknál fertőzőképesebb delta vírusváltozat terjedése mellett is arra kell törekedni, hogy a lehető legkisebb nehézséggel, korlátozással járó szabályokkal fékezzék a kórokozó terjedését. Így továbbra is érvényben maradnak a tavaly tavaszi első hullám idején bevezetett alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedések, vagyis a közösségi maszkviselés, a gyakori kézmosás és a távolságtartás hármasából összeálló úgynevezett AHA-szabály (Alltagsmaske, Hygiene, Abstand).

Az értekezleten a többi között megállapodtak arról, hogy ismét szabad tömegrendezvényeket tartani, de csak legfeljebb 25 ezer résztvevővel. Döntöttek arról is, hogy augusztus 23-tól bevezetnek egy újabb hármas előírást, az úgynevezett 3G-szabályt, amelynek elnevezését a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték. A szabály előírja, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel egyebek mellett vendéglőt, edzőtermet és kórházat, a többiek viszont csak friss negatív SARS-CoV-2 teszttel tehetik ezt.

Döntöttek arról is, hogy október 11-től megszüntetik a gyorstesztszolgáltatás ingyenességét az oltástól elzárkózóknak. Az oltás továbbra is önkéntes, és aki nem él a lehetőséggel, annak felelősséget kell vállalnia döntéséért, ami azt is jelenti, hogy nem háríthatja tartósan az adófizetőkre a tesztelés költségét, hangsúlyozta Markus Söder bajor miniszterelnök, a tartományi kormányfők egyeztető testületének (MPK) soros alelnöke.   Ugyanakkor a teljes oltással rendelkezők érvényesíthetik az alaptörvényben garantált jogaikat, és őket nem sújthatják többé olyan korlátozások, amelyek a járvány első három hullámában az oltóanyag hiánya vagy szűkössége miatt mindenkire vonatkoztak.

A szövetségi kormány vezetői és az MPK tagjai abban is egyetértettek, hogy a szövetségi parlamentnek (Bundestag) ismét meg kell hosszabbítania a járványügyi védekezés megszervezésére a szövetségi kormánynak adott különleges felhatalmazást, amely új döntés nélkül szeptember végén megszűnne.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 2480 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez 40 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 1766-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 794 429 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 19-en haltak meg, a járvány áldozatainak száma így 91 803-ra emelkedett.

*

Az Európai Unió 40 millió euróról 75 millióra emelte támogatási csomagját a keleti partnerségéhez tartozó hat ország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, a Moldovai Köztársaság, Örményország és Ukrajna számára a koronavírus elleni oltási folyamat felgyorsítása végett, közölte a brüsszeli székhelyű Európai Bizottság. A támogatási program a keleti partnerség országaiban a járvány kezelésére irányuló tavalyi első regionális fellépésen alapul, amelynek keretében az EU és a WHO egymással összefogva elindította a 35 millió euró összegű "Szolidaritás az egészségügyért" kezdeményezést. Az intézkedés jelentős mennyiségű egészségügyi felszerelést biztosított a régió számára, ideértve több mint 11 millió darab egyéni védőeszközt, 12 000 laboratóriumi készletet, több mint 1500 lélegeztetőgépet, oxigénkoncentrátort és pulzoximétert, valamint több mint 20 000 PCR-tesztkészletet.

*

Romániában az állami kórházakban dolgozó egészségügyi alkalmazottak 53,81 százaléka olttatta be magát koronavírus ellen, további 5,12 százalékuk pedig a fertőzésből kigyógyulva szerzett ideiglenes védettséget, közölte a Sanitas szakszervezeti szövetség. A legnagyobb egészségügyi érdekvédelmi szervezet a kórházaktól, a megyei közegészségügyi igazgatóságoktól, a mentőszolgálatoktól és a vérellátó központoktól júliusban gyűjtött adatok alapján készített felmérést. A Sanitas szerint az állami kórházakban dolgozó orvosok valamivel több mint kétharmada (68,53) százaléka kapott legalább egy oltást, 2,84 százalékuk pedig átesett a betegségen. Az ápolók körében az átoltottság 55,28 százalékos, és további 4,07 százalékuk természetes úton szerzett ideiglenes védettséget. A kisegítő személyzet kevesebb mint fele (49,33 százaléka) igényelt oltást és 3,47 százaléka esett át a betegségen.

Az egészségügyi miniszter július közepe óta többször megerősítette: a páciensek veszélyeztetésének elkerülése érdekében rendszeres tesztelésre fogják kötelezni saját költségükön a beoltatlan egészségügyi alkalmazottakat, az intézkedést azonban a tervek szerint csak akkor "élesítenék", ha az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma két hét alatt meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét.

Romániában az oltási kampány felpörgetésének módját keresik a hatóságok, ugyanis a 19,3 milliós lakosságú országban eddig csak 5 millió 69 ezer ember, a beoltható, 12 év feletti lakosság kevesebb mint 30 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát. Közben Romániát is elérte a járvány újabb hulláma: az utóbbi hónapban a júliusi mélypont ötszörösére emelkedett a napi új fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig megháromszorozódott.

*

Csak oltási igazolással lehet vendéglátóhelyekre látogatni és különböző rendezvényeken részt venni augusztus 16-tól Észak-Macedóniában, jelentette be Venko Filipce egészségügyi miniszter. A Vesti.mk szkopjei hírportál szerint a tárcavezető közölte: a kormány új rendelete nem csupán a zárt helyiségekre vonatkozik, szabadtéri rendezvényeken és a vendéglátóhelyek kerthelyiségeiben is csak azok tartózkodhatnak majd, akik a koronavírus elleni valamelyik védőoltás legalább egy adagját megkapták már.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink