2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Négy-tizenhatszoros volt a gammasugárzás (Frissítve: kitelepítenek egy falut!)

Négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás az Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett baleset idején, közölte az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) kedden a honlapján.

A Roszgidromet szerint a sugárzási helyzetet ellenőrző arhangelszki automatizált rendszer (ASZKRO) nyolc ellenőrző pontjából hat csütörtökön Szeverodvinszknél azt rögzítette, hogy a gammasugárzás ereje elérte az arra a területre jellemező környezeti dózisnak megfelelő ráta (ADER) 4-16 szorosát. Az augusztus 8-án mért maximális érték óránként 1,78 mikrosievert volt, az óránként 0,11 mikrosievertes átlagos normál háttérsugárzás mellett. A háttérsugárzás a városban két óra alatt tért vissza a normához.

Az incidens napján Valentyin Magomedov, a szeverodvinszki önkormányzat polgári védelmének vezetője kijelentette, hogy a városban a háttérsugárzás szintje fél órán át a megengedett háromszorosa volt, és elérte az óránkénti 2 mikrosievertet. A maximálisan megengedett szint az óránkénti 0,6 mikrosievert. Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság, a Roszpotrebnadzor szerint a belső szervek röntgenvizsgálatánál a páciens az eljárás alatt 3,3 millisievertig terjedő sugárdózist kap.

Leonyid Bolsov akadémikus, az atomenergia biztonságos fejlesztésével foglalkozó intézet vezetője a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Arhangelszk megye lakosságának egészségét semmi sem fenyegeti a katonai kísérleti terepen bekövetkezett baleset után. Az esetet vizsgáló rendkívüli bizottság megállapította, hogy nem történt a közegészség szempontjából jelentős esemény, és hogy a háttérsugárzás másfél órán belül visszatért a normához.

Az orosz védelmi minisztérium a csütörtöki incidenst követően azt közölte, hogy káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás normális. A katonai tárca akkor arról adott ki tájékoztatást, hogy két ember életét vesztette, amikor baleset történt egy folyékony üzemanyagú hajtóműszerkezet tesztelésekor. A Roszatom vasárnapra virradóra azt közölte, hogy egy tengeri platformon végzett rakétakísérlet során öt munkatársa meghalt, három pedig megsérült. A Roszatom vasárnap kiadott tájékoztatása szerint az elhalálozott szakemberek a "rakéta részét képező radioizotópos energiaforrással kapcsolatos tevékenységet folytattak" a detonáció idején, amely a Fehér-tengerbe vetette őket. A védelmi minisztérium a TASZSZ hírügynökségnek azt az információt adta, hogy a Roszatom szakemberei egy folyékony üzemanyagú reaktív hajtóművön dolgoztak, és a gyulladás pillanatában az izotópos energiaforrásokat ellenőrizték.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója hétfőn, azt mondta, hogy a nukleáris szakemberek egy "új, különleges készítményen dolgoztak", de nem pontosította, hogy mi volt az. A Szarovban működő Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ - Kísérleti Fizikai Összoroszországi Tudományos Kutatóintézet (RFJaC-VNIIEF) vezetőinek nyilatkozataiból az derült ki, hogy az öt tudós egy "kisméretű, radioaktív hasadóanyagokat használó energiaforrás" tesztelésekor halt meg.

*

Felszólították az orosz hatóságok lakhelyük elhagyására annak az orosz falunak a lakosságát, amely annak a katonai támaszpontnak a közelében található, ahol robbanás történt egy múlt heti rakétakísérlet során. Mint korábban megírtuk, a Roszatom is elismerte, hogy a felrobbant rakéta radioaktív anyagot tartalmazott.

Az Independent idézi az orosz meteorológiai szolgálat tájékoztatását, amely szerint a sugárzás szintje tizenhatszorosára nőtt a múlt csütörtöki robbanás nyomán. A hivatalos tájékoztatás szerint „a katonai hatóságok tervezett tevékenysége” miatt kell szerdától elhagyni a területet Nyonoksza település lakóinak.

A Reuters a TASZSZ orosz hírügynökség értesülését idézi, ami szerint a rakétabaleset sérültjeit kezelő orvosokat Moszkvába küldték egészségügyi vizsgálatra, és titoktartási megállapodást írattak alá velük. A brit hírügynökség ehhez hozzáfűzi: nincs hivatalos magyarázat arra, hogy mi okozta a sugárzás szintjének megugrását, írja a 24.hu.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink